Начало Новини Актуално 2010 година ще донесе и върхово увеличаване на необслужваните кредити

2010 година ще донесе и върхово увеличаване на необслужваните кредити

Актуално

Необслужваните кредити ще достигнат своя пик през втората половина на 2010 година, прогнозират от Уникердит Груп в последното си проучване за развитието на банковия сектор в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). За 2009-а очакванията са, че заемите с просрочие над 90 дни от общия брой кредити ще бъдат 5,7%, а тези с просрочие над 30 дни - 11,6%.

За 2010 година просрочените над 90 дни ще са 10%, а над 30 дни - 15%. Междувременно вчера КредитЦентър цитира данни, според които през октомври е имало по-висока активност от страна на банките и клиентите, повишаване на средния размер на изтеглените ипотечни кредити, ръст на реализираните обеми и 10% повече запитвания в сравнение с тези през септември, Движение нагоре е отбелязал и процентът финансиране, а единственият показател, отбелязал понижение през октомври, е възрастта на кредитополучателите. Ръстът на средния размер, който достигна 36 800 евро за страната, се дължи на засилената активност от една страна и на все почестите покупки на тристайни и по-големи апартаменти. Друга причина е повишеният процент на финансиране, който в някои случаи -за по-ликвидни имоти и при хора със стабилни доходи, достига 80 на сто от цената на имота, пише вестник Дума.
Намаление на лихвите по кредитите и по депозитите, прогнозираха още от Уникредит. Според главния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов лихвените нива по депозитите ще започнат да падат, като през 2012 година ще се доближат до стойностите, наблюдавани през 2008 година. Поне 10 и повече години няма да има лихви от времето на 2005 - 2007 година, коментира той. Ще има спад и на лихвите по кредитите, и на тези по депозитите като тези по кредитите ще намаляват с темпове, леко изпреварващи тези по депозитите.
Според Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, има предпоставки втората половина на 2010 година да бъде по-добра от 2009-а. Очакванията за катастрофално развитие на ЦИЕ се оказаха преувеличени. Независимо че преминаваме през труден период, имаме отлични предпоставки за реализиране на дълго отлагано преструктуриране в икономиката, допълни Хампарцумян.
Според него намаляването на лихвите няма да реши проблемите, които стоят например пред предприемачите. Не лихвите са проблем, тях ги изненада кризата и липсата на резерви, посочи той.

Още новини