Начало Новини Актуално 2000 лева на месец са нужни за да живее 4-членно семейство в България

2000 лева на месец са нужни за да живее 4-членно семейство в България

Актуално

С 1913 лв. месечно или по 478,33 лева на човек трябва да разполага едно четиричленно семейство, за да си осигури основните хранителни стоки и да плати разходите за жилище. Това съобщи Любен Томев, директор на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ на пресконференция. България трайно заема последно място в Европа по бедност спрямо непарични показатели, отбеляза Томев.

Той се позова на данни от едно от последните изследвания на ЕВРОСТАТ, според които 80 % от българите не могат да посрещнат извънредни разходи, спрямо 35 % средно в Европа. 29 % от българите забавят изплащането на сметките си. 59 % не могат да си позволят месо и риба всеки втори ден от седмицата, като в Европа това важи за 10 % от гражданите. Тази тенденция е резултат от кризата и рестриктивните мерки на пазара на труда, 80 % от българите не могат да посрещнат извънредни разходи въпреки че нивото на безработицата у нас е под средното за Европа, обясни Томев. Според прогноза на Института IFO в Мюнхен България и Румъния ще започнат да излизат от кризата последни -едва през втората половина на 2010 г. До тогава очакванията са за отрицателен икономически растеж и достигане на пика на безработицата, добави синдикалистът, пише вестник Земя.
Изследването „Издръжката на живота на българското население" на КНСБ показва, че линията на бедност за един човек от домакинство е 183 лева за третото тримесечие, което е с 1,1 % по-малко от второто тримесечие. Близо 64 лева от тези средства се отделят за храна, а 119 лв. за нехранителни стоки и услуги. За образование най-бедните отделят близо 10 лева месечно, а за облекло и обувки- 6,54 лв.
Хранителните и нехранителните стоки и услуги са поевтинели средно с 0.5 % през третото тримесечие в сравнение с второто и са поскъпнали с 1,5 % спрямо същия период миналата година. В сравнение с предходното тримесечие слабо поевтиняване се наблюдава при хляба и хлебните изделия, месо и месните продукти, животински и растителни масла. Най-драстично са паднали цените на плодовете и плодовите консерви - с близо 9 % по-малко средства се отделят за това.
Увеличили са се обаче яйцата, захарта и захарните изделия, кафето, чаят и алкохолът. Средствата отделяни за нехранителни продукти също са се повишили. По-висок ръст се забелязва и при цените на детските дрехи.
Нарастват разходите за наем и поддържане на жилището, здравеопазване и лична хигиена. Цените на материалите за ремонт са се повишили с 1,8 %, а сериозно нарастване се отбелязва и при разходите за образование,
свободно време и развлечения - 4 %. Цените на билетите за кино са скочили с 11,4 % , а за театър - със 7,5 %. Нивото на инфлацията у нас през септември е 0,2 % на годишна база при средно равнище на инфлацията в ЕС е 0,3, обясни Любен Томев. Най-висока инфлация през миналия месец е отчетена в Румъния - 4,9 % и Унгария - 4,8 %.

Още новини