Начало Новини Актуално 20% са се увеличили жалбите срещу некоректни застрахователи

20% са се увеличили жалбите срещу некоректни застрахователи

Актуално

Полица

20% ръст на оплакванията от некоректни застрахователи отчита през последните 6 месеца Национална асоциация за защита на застрахованите (НАЗЗ). Компаниите масово ползва административен трик, за да платят възможно най-ниското обезщетение за имуществени вреди по Гражданска отговорност.

За целта се позовават на методиката за уреждане на претенции за обезщетение на вреди, причинени на моторни превозни средства от 2006 г. Нормативният акт определя само минималните цени, не крайните. Разчитайки, че гражданите не знаят този факт и не познават нормативната уредба в детайли, компаниите изплащат по-малко от действителната стойност на щетата, коментира председателят на НАЗЗ Виталий Зарков.

От началото на годината консултантите на неправителствената организация са съдействали на 12 души да си получат обезщетенията в пълен размер, съобщиха от Онлайн Пресцентър ВО и медийна подкрепа.

Застрахователят е длъжен да възстанови напълно нанесените вреди върху автомобила, като при представяне на фактура за извършен ремонт същият е длъжен да осребри на 100% фактурата в срок от 15 дни, коментира Зарков. Административният трик ощетява най-вече собствениците на леки автомобили.

Гражданите могат да си потърсят обезщетение за нанесени вреди върху имуществото и здравето на пострадалите. Имат и право да претендират пропуснатите ползи, които са реална последица от катастрофата в срок до пет години след настъпване на ПТП-то, напомнят от НАЗЗ.

Още новини