Начало Новини Актуално 20 камиона с пластмасови отпадъци от Турция се връщат под строг контрол до мястото на изпращане

20 камиона с пластмасови отпадъци от Турция се връщат под строг контрол до мястото на изпращане

Актуално

Общо 20 камиона с пластмасови отпадъци, задържани на границата с Турция, се връщат поетапно под строг контрол от органите на МОСВ към мястото на изпращане в Полша, Румъния, Унгария, Нидерландия, Германия и България. На 21 май Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора получи сигнал от Митническо бюро - Лесово за върнати камиони на ГКПП Лесово от страна на турските власти. Те са пътували към предприятие за преработка в Турция.

Превозните средства са проверени и допуснати от РИОСВ-Стара Загора да влязат отново на територията България през ГКПП Лесово, след като инспекцията е установила, че придружаващата документация е изрядна. Предоставени са попълнени документи по приложение VII от Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превозите на отпадъци с указан обратен маршрут, час и пункт, през който ще напуснат територията на България. Преди да излязат от страната екоинспекторите проверяват документите за превоз на отпадъци и целостта на поставените пломби на товарните превозни средства.

В съответната страна по произход на отпадъците се връщат 13 камиона. От тях 12 превозни средства вече са напуснали страната (10 са преминали през ГКПП Дунав мост 1 и 2 са излезли през ГКПП Калотина). Един камион се инспектира и на ГКПП Дунав мост Видин - Калафат.

Останалите 7 камиона са върнати до първоначалната точка в България - 3 се връщат в Шумен, 3 в село Кривина и един в Кремиковци.

Още новини