Начало Новини Актуално 2 млн. лева неустойка за Автобусни превози?

2 млн. лева неустойка за Автобусни превози?

Актуално

Собственикът на Автобусни превози ООД не е изпълнил следприватизационни ангажименти в размер на над 4 млн. лева, сочат данните на изготвения доклад от Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация - Стара Загора. Докладът ще бъде внесен за разглеждане и за вземане на решение какви действия ще бъдат предприети спрямо превозвача на предстоящата сесия на Общински съвет - Стара Загора, на 28 юни т.г.

Припомняме, че договорът за приватизация на общинското дружество Автобусни превози беше сключен между Община Стара Загора и ДЗЗД Евробус през април 2007 г., по време на кметуването на д-р Евгений Желев. Според клаузите му, приватизаторът трябваше да направи инвестиции за закупуване на 50 нови автобуса Евро 2 и Евро 3, за модернизация и реконструкция на сградовия фонд на фирмата и съоръженията, за закупуване на инвалидни платформи, газови уредби и др. в общ размер на 7 761 000 лв. Надзорният съвет на Общинската агенция по приватизация обаче е установила, че направените инвестиции са в размер на 3 746 000 лв. Тоест, неизпълнените следприватизационни ангажименти на ДЗЗД Евробус са над 4 млн.лв. Най-фрапиращо е неизпълнението на клаузата за закупуване на новите автобуси. Вместо договорираните 50 нови автобуса Евро 2 и Евро 3, са закупени 109 автобуса втора употреба, пише вестник Старозагорски новини.
Според приватизационния договор, дължимата неустойка за неизпълнените инвестиции е 50% от общия им размер, тоест 2 млн. лв., които трябва да бъдат платени от превозвача на Община Стара Загора.

Тази неустойка не освобождава превозвача от ангажимента да изпълни заложените по договора инвестиции. Моето лично мнение е, че общината трябва да предяви претенции за пълния размер на неизпълнените следприватизационни ангажименти, защото няма закупен нито един нов автобус, коментира вчера пред медията ни Пламен Йорданов, ръководител на групата общински съветници от ПП ГЕРБ в ОбС - Стара Загора.
Какво ще решат съветниците, ще стане ясно на 28 юни.

Още новини