Начало Новини Актуално 2 г. гратис за задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните деца

2 г. гратис за задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните деца

Актуално
Стара Загора

На второ четене Народното събрание прие въвеждане на задължителна предучилищната подготовка за децата, навършили пет години. Родителите имат право да избират дали да запишат децата си в предучилищна група в детската градина, или в училище.

Измененията предвиждат предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас да бъде задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва пет години.
Според текстовете, предучилищната подготовка на тези деца може да става в подготвителните групи в детските градини или в училищата, като родителите не заплащат такса за обучение, предаде БТА, цитирана от econ.bg.
Депутатите не подкрепиха предложението на Лютви Местан петгодишните да бъдат записвани приоритетно в предучилищна група в детската градина.
Парламентът даде две години гратисен период на общините да осигурят среда за обучение, съобразена с възрастовите особености на децата. В този период няма да има и санкции за родителите, които не изпращат децата си на задължителна предучилищна подготовка.
С промените депутатите не увеличиха глобите за родители или настойници, които не изпращат децата си на училище или в детските градини, въпреки че такова беше предложението на просветното министерство. Санкцията остава от 20 до 100 лева, а при повторно нарушение - от 50 до 250 лева.

Още новини