Начало Новини Актуално 194 работодатели от Стара Загора са санкционирани за неспазване на работното време

194 работодатели от Стара Загора са санкционирани за неспазване на работното време

Актуално

Увеличили са се напоследък жалбите от работници и служители с неизплатени заплати и обезщетения, съобщи Йордан Йорданов от Инспекцията по труда в Стара Загора.  За да спестят някой лев работодатели, съкратили своите служители, не им изплащали по една или две заработени заплати, както и неизползваните годишни отпуски. Не давали и полагащата им се едномесечна заплата за безработица.

Скочили и случаите със забавени с по няколко месеца трудови възнаграждения. Повече заради кризата били и откритите да работят без трудов договор.
От 1 500 до 15 000 лв. тръгват глобите за некоректните работодатели, предупредиха от службата. Ако от акта, при констатирано нарушение, до излизане на наказателното постановление, шефовете се издължат, глобата пада от 100 до 300 лв.
593 проверки са направили инспекторите от юни до средата на септември. 153 от тях са били направени по искане и сигнали на граждани. 194 са санкционираните работодатели за неспазване на работното време. Трима са заловените да не спазват 4-часовото работно време на заетите, при положение, че са въвели антикризисната мярка във фирмите си.
"Трудно се констатира в тези случаи нарушението, защото хората се притесняват да не загубят работата си", обясни Йорданов. Затова от Инспекцията смятат да правят по няколко пъти на ден проверка в едно и също предприятие.

Занимаващите се с експортна дейност фирми, които бяха първи поразени от кризата, сега и първи излизали. Опитвали се обаче да изпълняват поръчките с редуцирания през тежкия период състав. Така натоварвали работниците с извънреден труд, констатирали още инспекторите.
"Хората трябва да знаят, че не бива да работят повече от 56 часа седмично при един работодател и да имат поне 24 часа междуседмична почивка", припомни Йордан Йорданов.

Информация: вестник Новината

Още новини