Начало Новини Актуално 19 училища от областта не са изпълнили предписанията за пожарна безопасност

19 училища от областта не са изпълнили предписанията за пожарна безопасност

Актуално

Деветнайсет са училищата от област Стара Загора, които не са изпълнили предписанията на службите по пожарна безопасност и спасяване. Това е констатирала експресна проверка на Регионалния инспекторат по образованието, назначена след пожара в училището в с. Загоре.

Осем от сградите са на територията на областния град, по една - в Гълъбово и Раднево, а останалите - по селата. Две от тези училища - ОУ "Д-р Петър берон" в с.Овощник и СОУ "Христо Ботев" в Братя Даскалови, са с горими покриви, като това в с.Загоре. Според специалисти, всички училищни сгради, строени до 1980 година, са с горими покриви, т.е. дървен гредоред, върху който са поставени керемиди. Привеждането им според изискванията обаче било непосилно да се извърши с пари от местния бюджет, пише вестник Старозагорски новини.
Във връзка с неизпълнените предписания по ПАБ, началникът на Регионалния инспекторат Любомир Любенов е разпоредил на 19-те директори до 30 ноември да изготвят количествено-стойностни сметки, като потърсят съдействието на общините за отстраняването на пропуските. В тази връзка те трябва да декларират дали в края на годината разполагат, или не с налични средства от издръжката си за изпълнение на задължителните предписания.

При проверката е станал известен и още един факт, на който Любенов обръща внимание. В писма до директорите на районните служби по пожарна безопасност и спасяване той е изброил всички училища, които не са проверявани от тях през 2009 г. Общият им брой е 26, между които и Спортно училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора, където временно ще учат децата от училището в Загоре. В областния град не са проверявани още две сгради - V ОУ "Митьо Станев" и VII ОУ "Митрополит Методий Кусев". Шест се училищата по този списък в Казанлък, две - в Раднево, а останалите са в различни села в областта. В писмото си от 24 ноември Любенов отбелязва, че от Регионалния инспекторат по образованието са поискали извънредни проверки на въпросните сгради.

Още новини