Начало Новини Актуално 17-ото поред заседание с подсъдим Вихър Марков е насрочено за 3 декември

17-ото поред заседание с подсъдим Вихър Марков е насрочено за 3 декември

Актуално

Вчера състав на Окръжен съд - Стара Загора, отложи за пореден път делото срещу Вихър Марков, обвинен за организиране и ръководене на престъпна група за източване на ДДС. Причината е липсата на осем от призованите свидетели. Някои от тях не живеели на посочените адреси, други продали жилищата си и сега те имали нови собственици, а Божидар Генчев от Кърджали пък получил призовката, но при опит за принудителното му довеждане в съда не бил открит.

Марков и защитата му обвиниха правосъдието, че не си е свършило работата, и пожелаха делото да приключи час по-скоро. Магистратите обаче уважиха мотивите на обвинението и насрочиха нова дата - 3 декември. Според прокурор Алексиев, разпитите на петимата признали се за виновни и осъдени условно по същата схема за източване на ДДС, които сега се явяват като свидетели, би следвало да стане след изслушването на липсващите свидетели. Освен това, преди съдът да се произнесе, магистратите ще трябва да изслушат в закрито заседание и двама свидетели със скрита самоличност. Те са изразили готовност да разкажат как е функционирала далаверата, но само при условие, че имената им останат в тайна, пише вестник Старозагорски новини.
Съдия Николай Уруков постанови до началото на декември да бъдат установени адресите на всички свидетели в неизвестност, да се изготви справка за пътуванията им в чужбина, да се изиска информация за психичното състояние на една от свидетелките (за това настоя защитата на обвиняемия) и да се организира принудителното довеждане на нежелаещите да свидетелстват. Той разпореди да се предоставят на адвоката на Вихър Марков копия от протоколите на споразуменията с прокуратурата на условно осъдените. Вчера прокурор Алексиев внесе въпросните документи като доказателства по делото. Така на практика в края на годината ще се проведе 17-ото съдебно заседание по този случай.
Припомняме, че на 16 април 2006 г. антимафиоти от Стара Загора и Варна разбиха престъпна група, източила 15 милиона лева ДДС. Това е ставало от ноември 2003 г. до момента на арестуването на Вихър Марков и аверите му. Сред задържаните беше и 72-годишна старозагорка, играла ролята на куриер, през който е преминавала документацията, подавана в данъчното. (По късно тя се призна за виновна, получи условна присъда и сега се явява като свидетел.) При операцията бяха иззети 53 фирмени печата, кочани с фактури, два компютъра, компютърни конфигурации, фирмени и счетоводни документи. Финансовите операции за фиктивно извършвани търговски дейности били осъществявани от две лица от Варна. По делото, започнало през 2008 г., трябваше да бъдат разпитани 113 свидетели, трима от които вече покойници.
Вчера Марков демонстрира отлично самочувствие и с нищо не показа, че е притеснен. Впрочем той вече има зад гърба си една присъда за данъчна измама. Ако сега бъде признат за виновен, законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Още новини