Начало Новини Актуално 1670 лева ще дари Фестивал „Хляб и Вино 2019“ на болното бебе Мая

1670 лева ще дари Фестивал „Хляб и Вино 2019“ на болното бебе Мая

Актуално

Хляб и виноШестото издание на кулинарния Фестивал „Хляб и Вино“ постигна рекорд по най-голяма посещаемост и събра 1670 лева от такса вход – пари, които ще бъдат дарени за лечението с присаждане на стволови клетки на старозагорското бебе Мая, което страда от вродена мускулна дистрофия. Организатори на събитиетоот самото му създаване са Парк-Хотел „Стара Загора“, Ресторант „Орфеида“ и „Кумир СИ“ – компании от семейството на старозагорския Холдинг „Металик“.

Фестивалът събра на 1 декември в Зимната градина на Ресторант „Орфеида“ край езеро „Загорка“ 13 винарски къщи и дистрибутори, които представиха над 100 български и вносни вина. Майстор пекарите на петзвездния комплекс демонстрираха уменията си да правят оригинални италиански пици на пещ, както и различни видове здравословен хляб, а гостите на фестивала имаха възможност да ги опитат заедно с предпочитано от тях вино. Над 11 вида хляб представи Пекарна „Кочмаров“ на майстор Светослав Кочмаров, който участва в изложението заедно с председателя на Българската гилдия на пекарите Георги Лефтеров.

„Баш майсторът“ пристигна специално за фестивала от родния му Пловдив. „България има патентовани 15 вида хляб, а освен това всеки роден пекар произвежда хлябове по собствени авторски рецепти. Това говори, че българската пекарска традиция е жива и фестивали като „Хляб и Вино“ дават възможност на широката аудитория да се досокне до нея“, каза Георги Лефтеров.

Основен партньор на организаторите и тази година беше кулинарната „Метро Академия“, предвождана от шеф Юрий Велев, който заедно с заместник-главния шеф готвач на Ресторант „Орфеида“, Недялко Иванов, в продължение на няколко часа приготвяха вкусни гозби с вино, свински и пилешки мръвки и зеленчуци, като мезе, което да подчертае качествата на дегустираните вина.

„Хляб и Вино“ е от онези събития, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи, че пазим и обичаме своите традиции“, каза при откриването на фестивала областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Думите ѝ потвърди с брилянтното си изпълнение представителния ансамбъл „Нашенци“ с ръководител Недко Иванов, който е един от 30-те ансамбли в цялата страна, акредитиран да представя българското фолклорно изкуство по линия на ЮНЕСКО. С живите си музикални изпълнения и песни градусът на настроението повдигна и носителят на златни отличия казанлъшки ансамбъл „Гъдулица“ с ръководител Димитър Гайдаров.

Най-много емоции обаче предизвикаха „змейовските баби“ от Народно читалище „Пробуда“ на старозагорското село Змейово с ръководител Емилия Ганева. Те подредиха автентичен „селски кът“ с дървена паралия, върху която замесиха, разточиха и направиха истинска коледна баница и празнична погача по селски. След като беше майсторски изпечена в пещта на ресторант „Орфеида“, „бабешките“ деликатеси още топли-топли бяха опитани и похвалени от гостите на фестивала.

Най-добрите си вина представиха винарските изби - Анжелус Естейт, Катаржина, Александра Естейт, Домейн Бояр, Братя Минкови, Бетър Халф,  Домейн Менада, Братя Даскалови, Басарея, Рокс Уайнъри, Заара Естейт, както и търговската компания „Бибендум“, която изложи на щанда си вината на „Санта Сара“, „Дамяница“, „Чифлик ливади“, „Марян“ и други. Виненият щанд на „Метро Кеш енд Кери“ представи едни от най-добрите френски, български и задокеански вина, които могат да се закупят там, както и традиционно германско греяно вино с много карамфил, канела и подправки. На фестивала беше представена и новата изворна вода Pure H2O, от която всеки посетител получи бутилка за дегустация.За първи път в изложението се включи и занаятчия – дизайнерката на бижута от кована мед Таня Табакова.

Тази година медийни партньори на Фестивал „Хляб и Вино“ бяха БНР Радио „Стара Загора“, вестник „Национална бизнес поща“ и ТВ „Загора“, които помогнаха информацията за провеждането на събитието да стигне до много повече хора.

Фестивалът е част от Културния календар на Община Стара Загора, която подкрепи проявата с предоставяне на рекламни площи и материали.

Hlyab i Vino 2019 32 WEB

Hlyab i Vino 2019 53 WEB

Още новини