Начало Новини Актуално 16 винарни участваха в първия Фестивал на виното Розе

16 винарни участваха в първия Фестивал на виното Розе

Актуално

Розето на винарната "Катарджина Естейд" спечели най-големия приз - реплика на златния киликс, в първия Фестивал на виното Розе, проведен в Казанлък в рамките на традиционния Празник на розата. Жури, председателствано от сомелиерката Стефка Свещарова, член на Българската асоциация на сомелиерите, присъди призовете за различните розета на 16-те български винарни.

В закритата дегустация участваха още най-добрият сомелиер на България Любомир Стоянов, виненият магистър Яна Петкова и Юлия Костадинова от списание "Бакхус".
Призът на "Катарджина" бе връчен от кмета на Казанлък Стефан Дамянов.
Второто място получи Розето на "Едуардо миролио". Розето на фирмата бе премирано със сребърна фиала, открита по тракийските земи, пише вестник Старозагорски новини.
Още едно Розе на "Едуардо Миролио" бе наградено на фестивала - с реплика на бронзов съд за вино, за полученото трето място. Отделно от това във Винения фестивал бяха присъдени още две отличия - почетният приз "Кавалер на розата" - за Розето на "Шато Копса" и на "Катарджина Естейд".
Паралелно със закритата дегустация на виното Розе, в рамките на два дни почитателите на виното от цялата страна имаха възможност да дегустират над 200 вина от различни райони на страната.
Стилната церемония по награждаването бе съпроводена от музикални интерпретации на доцент Ростислав Йовчев от НМА "Проф. П. Владигеров".
Паралелно с Фестивала на Розето се проведе и изложение-базар на български вина.
Организатор на Фестивала на розето в Казанлък бе местна фирма за марков алкохол, със съдействието на Община Казанлък и фондация "Българска роза".

Още новини