Начало Новини Актуално 153 нарушения в Стара Загора в първия ден без тютюнев дим

153 нарушения в Стара Загора в първия ден без тютюнев дим

Актуално

От проверените 89 обекта в общините Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево, Гълъбово и Павел баня тринадесетте екипа на РЗИ - Стара Загора, са установили общо 153 нарушения в първия ден на забраната за тютюнопушенето - 1 юни.

За спазване разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, регламентиращи забрана на тютюнопушенето на закритите обществени и работни места и др., са проверени прилежащи терени и тротоари на детски и учебни заведения, площадки за игра в паркове, места, където са организирани мероприятия за деца и ученици, и културни прояви, информира вестник Старозагорски новини.

32-мата инспектори са направили предупреждения и разяснения по влезлия в сила закон, който предвижда глоби за физически лица от 300 до 500 лева при първо нарушение и до 1000 - при второ. За фирмите сумите варират от 3 до 5 000 лева при първо нарушение, и до 10 000 лв. - при второ.
Проверяващите трябва да се легитимират със служебни карти, но нямат право без присъствието на полиция да изискват лични документи на нарушителите. От РЗИ се надяват и на съдействие от гражданите за сигнали.

Още новини