Начало Новини Актуално 150 души протестираха заради неполучини 3,7 млн. лв.

150 души протестираха заради неполучини 3,7 млн. лв.

Актуално

150 работници, синдикалисти и представители на ръководството на фирма "Химремонтстрой" АД излязоха на протест вчера сутринта пред административния вход на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово. Хората изразиха недоволството си срещу компанията "Алстом", която отказва да изплати на фирмата им 3.7 млн. евро за изграждане на сероочисващата инсталация на централата.

"Никой от италианската компания не излезе да разговаря с нас. Не приеха и декларацията ни, която се наложи да изпратим по пощата с обратна разписка", обясни инж. Адрияна Янева, ръководител "Проекти" в "Химремонтстрой" АД.
От година и половина мегакомпанията, която има договор с американската "AES" да построи ТЕЦ-а, отказвала да се издължи на българския си подизпълнител по договор за доставка на абсорбери и резервоари. Некачествено и просрочено изпълнение бил аргументът, който пък местната фирма опровергава.

Плащанията към „Химремонстрой” АД обаче спрели още през октомври 2008 г. Година след разтуряне на контракта машините, оборудването и скелето на българската фирма останали на обекта, защото изпълнителят не допускал българската фирма да си ги прибере, твърди зам. изпълнителният директор Димитър Георгиев.
Наложило се фирмата да съкрати около 500 души и да намали заплатите наполовина. Многократните опити на българите да договорят по някакъв начин схеми за разплащане останали без резултат.

Информация: вестник Новината

Още новини