Начало Новини Актуално 15 тона смъртоносна отрова дебне край Стара Загора

15 тона смъртоносна отрова дебне край Стара Загора

Актуално

Повече от 10 години около 15 тона от изключително опасното съединение ацетонцианхидрин стои на площадката на бившия химически комбинат край Стара Загора. Веществото се използва за производство на пластмаси и е останало като суровина при раздробяването на Агробиохим. На практика обаче то може да се сравни с бойно отровно химическо оръжие, тъй като отделя силно токсичния циановодород, поразяващ дихателната система, освен това лесно се възпламенява и взривява.

Площадката, на която се съхранява ацетонцианхидринът, е закупена от фирма "Панхим", но суровината продължава да е собственост на Агробиохим в ликвидация. Доброто е, че цистерната е в железобетонен кожух и има охрана, лошото - че стотици роми всеки ден ровят за метални отпадъци в района и вече са опоскали и оградата на имота. Недай Боже на някого да му хрумне да изтъргува хромникеловата цистерна!
Директорът на РИОСВ - Стара Загора, Пенка Начева заяви, че знае за опасността, че наскоро служителите на екоинспекцията са ходили на проверка и че от години се правят опити опасното вещество да бъде ликвидирано. През 2003 г. за Германия били изнесени 54 тона, но останалото количество се оказало остаряло и негодно за употреба. Сега надеждата била в приетия през миналата година Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети. При възникнали аварии и замърсяване на почвата и водите, както и при опасност от подобни инциденти, държавата вече имала право да се намесва с по-твърда ръка. На практика това означава, че спечелила обществената поръчка фирма ще се погрижи за химическото съединение, държавата ще плати за това и ще чака да си прибере парите от Агробиохим в ликвидация. В случая обаче парите са най-малкият проблем. Пенка Начева пое отговорност първите стъпки да бъдат направени още през следващата седмица, а опасността - ликвидирана напълно в близките три-четири месеца. Тя информира, че със случая е запознат и областният управител Йордан Николов, пише вестник Старозагорски новини.
Един от последните инциденти с изтичане на ацетонцианхидрин е регистриран през юли 2009 година в Латвия. Тревогата тръгнала от контейнер на товарен кораб от пристанището на Рига и поради опасност от отравяния и взривяване са евакуирани жителите на три квартала. За щастие опасността се е разминала без жертви и пострадали.

Още новини