Начало Новини Актуално 15 с вирусен менингит в Детско инфекциозно отделение в Стара Загора

15 с вирусен менингит в Детско инфекциозно отделение в Стара Загора

Актуално

15 деца на възраст между 3 и 16 години с диагноза вирусен менингит от различни селища на Старозагорска област се лекуват в момента в Детско инфекциозно отделение към МБАЛ Киркович, съобщи за медията ни завеждащият доц. д-р Лилия Пекова. Тя уточни, че става дума за ентеровирусни инфекции, които са характерни за сезона и се предават по въздушно-капков или орално-фекален път.

В медицината е известно, че вирусният менингит представлява възпалително заболяване на мозъчните обвивки, причинено от вируси. Възпалението може да засегне различни части на мoзъка и прилежащите им структури. Ваксина за този вид заболяване няма, както и не е съвсем добре изяснено защо някои хора са повече предразположени към това заболяване. Най-честите причини са лошата лична и обществена хигиена, както и индивидуалните за всеки човек имунна защита и тъканната съвместимост. Заболяването започва внезапно, с висока температура, главоболие и отпадналост. Лечението трае до 5 дни и обикновено минава без усложнения.
Ако родителите забележат промяна в състоянието на детето си, да се обърнат веднага към лекар-инфекционист, без да предприемат самолечение, съветва доц. Пекова.
Специалистите от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора са на мнение, че ситуацията е обичайна за летния сезон, независимо от увеличения брой заболели, и причина за паника и обявяване на епидемия няма.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини