Начало Новини Актуално 149 ученици не достигат за държавния план-прием в гимназиите в Стара Загора

149 ученици не достигат за държавния план-прием в гимназиите в Стара Загора

Актуално

На 24 юни е последният срок за обявяване от Регионалния инспекторат по образование в Стара Загора на резултатите от първото класиране за прием в профилираните и професионалните гимназии и паралелки на Старозагорска област. За новата учебна 2011/2012 година 1493-ма, успешно завършили седми клас, ще атакуват 1642 места по държавен план-прием, от които 7 са за деца със специални образователни потребности.

Т.е. по-малко от един ученик се пада за едно свободно място.
851 от местата са в профилираните гимназии и паралелки на общообразователните училища и 791 - в професионалните паралелки.
Отсега е ясно, че поне 8 паралелки няма да бъдат сформирани поради липса на ученици, пише вестник Старозагорски новини.

Представители на приемателните комисии от училищата-гнезда (за Стара Загора това са IV ОУ "Кирил Христов", професионалните гимназии по механотехника и транспорт "Н.Й.Вапцаров" и по строителство, архитектура и геодезия "Л. Байер", а за Казанлък - ОУ "Мати Болгария") ще получат списъците с класираните гимназисти от Регионалния инспекторат и веднага трябва да ги обявят в съответното училище. Отново най-желаните училища в Стара Загора са ГПЧЕ "Ромен Ролан", ПМГ "Гео Милев", Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски" и ПГСАГ "Л. Байер". За Казанлък - СОУ "Антим I", за Чирпан - СОУ "Яворов", и др.
107 ученици от други области от страната са кандидатствали за старозагорски училища.
Записването е от 27 до 29 юни. Недоволните от класирането могат да подават заявление в училището, в което са приети.
Второто класиране е на 1 юли, а записването е от 4 до 6 юли.

Още новини