Начало Новини Актуално 1400 фирми са фалирали през 2010 г. в България. Задълженията към фирмите достигат 600 млн. лв.

1400 фирми са фалирали през 2010 г. в България. Задълженията към фирмите достигат 600 млн. лв.

Актуално

Близо 1400 фирми са фалирали от началото на годината, каза за Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. По димите му тази тенденция ще се задълбочи през следващите месеци, тъй като държавата продължава да бави парите на бизнеса.

Вече декларираните задължения на фирмите са набъбнали до близо 600 млн. лв. Това са несъбрани вземания от държавни и общински структури, които са регистрирани в специално създадената онлайн система на Българската стопанска камара. В 99% от случаите става въпрос за забавени плащания по обществени поръчки, а в останалия 1% проблемите са свързани с невъзстано-вен данъчен кредит по ДДС и неразплатени средства по европейски проекти, пише вестник Пари.

Най-много подадени заявки за дългове от различни министерства и общини са декларирали строителните фирми. Според данните от онлайн системата на бизнес организацията най-голям длъжник е Агенция „Път-на инфраструктура", която дължи 102 млн. лв. на 59 фирми.
Следват МРРБ, което дължи 84 млн. лв. на 36 фирми, министерството на труда с 39 млн. лв. на 172 фирми, министерството на околната среда с 31 млн. лв. за 46 фирми и Министерството на отбраната с 10 млн. лв. на 16 фирми.
Огромен длъжник са и общините, които общо дължат 41 млн. лв. Средният срок на просрочие е 245 дни, което е малко повече от 8 месеца.
Голямата междуфирмена задлъжнялост е заплаха както за бизнеса, така и за цялата икономика, коментираха икономисти. Според тях проблемът се превръща в хроничен. Това е и причината от Българската стопанската камара да поискат спешна среща с вицепремиера Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов. Очаква се на срещата да бъде поставен и въпросът за предстоящото увеличение на здравните вноски с 2%. Проблемът е, че държавата не внася тези осигуровки, а не че бизнесът ги дължи, категоричен е Божидар Данев.

Още новини