Начало Новини Актуално 14 общински съветници оставиха Старозагорска област без съоръжение за смет

14 общински съветници оставиха Старозагорска област без съоръжение за смет

Актуално
отпадъци, Ракитница

Регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци в Стара Загора няма да има. На проведеното на 25 ноември заседание на Общинския съвет в областния град, не беше прието предложението за промяна на собствеността на 100 дка земя край село Ракитница, за да се обособи площадка от 400 дка.

29 съветници гласуваха - за, 8 - против и 6 - въздържали се, като по този начин не се осигури квалифицирано мнозинство. Предложението не беше подкрепено основно от левицата и Нова сила.

Община Стара Загора е член на Регионално сдружение за управление на отпадъците, което има инвестиционно намерение за изграждане на съоръжението. То е съобразено с изискванията на европейската директива и с българското законодателство и ще бъде изградено с 52 млн. лв. безвъзмездно осигурени по Оперативна програма Околна среда на ЕС.

В сдружението влизат всички общини от Старозагорска област и община Твърдица, които ще използват новото съоръжение. Срокът, в който трябва да се изгради е април 2014 г. В момента, в който влезе в експлоатация, ще бъде загробено старото сметище на Мандра баир, което не отговаря на никакви екологични изисквания  и срокът му на използване изтече през юли 2009 г.

Стара Загора и останалите 11 общини нямат алтернатива къде да изхвърлят боклука си, защото капацитетът на депото в Шишманци е изчерпан, съобщи зам.-кметът Белчо Белчев.
В резултат на отказа на съветниците да приемат предложението, регионът ще потъне в смет, таксата за боклука ще се вдигне неколкократно и за изграждане на съоръжение общините ще трябва да осигурят собствени средства.
Общинският съвет в Стара Загора прекрати заседанието си, в което трябваше да бъдат разгледани над 30 точки.

Още новини