Начало Новини Актуално 14 общини нямат нито един спечелен европейски проект

14 общини нямат нито един спечелен европейски проект

Актуално
Стара Загора

Над 50% от общините в България имат капацитет не само да подготвят проекти по европейските програми, но и да ги управляват. Българските общини вече са доста активни в използването на безвъзмездното европейско финансиране за реализиране на местните приоритети.

Това заяви днес министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев на среща с Артур Перейра и Йохан Сауенс, членове на мисия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, съобщи правителствената пресслужба. Те са на двудневно посещение у нас, за да оценят състоянието на местната демокрация в България. Визитата е част от мониторинга на приложението на Европейската харта за местно самоуправление, която България ратифицира през 1995 г.
„От общо 264 общини в страната само 14 нямат нито един спечелен проект за финансиране по Оперативните програми. Има обаче общини, които изпълняват по 14-16 проекта”, съобщи министър Дончев. „В момента средствата от ЕС са много силна подкрепа за реализацията на общинските политики. Основно благодарение на тези пари бяха обновени и продължават да се обновяват училища и детски градини, църкви, театри, пътища”, подчерта министърът по управление на средствата от ЕС.
„При разработването и изпълнението на проекти не е важно колко голяма е общината. Важно е оползотворяването на евросредствата да е приоритет за местната власт ”, каза Томислав Дончев. Той подчерта, че активно се работи за укрепване капацитета на общините чрез обучения на експертите в администрациите за изготвяне, управление и контрол на проекти. „Местните власти вече активно могат да ползват и финансова подкрепа от фонд ФЛАГ. Ускорихме плащанията по оперативните програми, опростихме правилата за кандидатстване, съкратихме сроковете за обработка на документи. За да насърчим участието на общините  и да подпомогнем реализацията на големите инфраструктурни проекти увеличихме размера на авансовите плащания на 35%”, подчерта министърът по време на срещата.
Представителите на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа ще имат срещи и с членове на Управителния съвет на НСОРБ, с членовете на делегацията на българските общини в Конгреса на местните и регионални власти. Артур Перейра и Йохан Сауенс ще разговарят още с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с председателя на Сметната палата Валери Димитров, с председателя на Конституционния съд Евгени Танчев, с омбудсмана Константин Пенчев и др. След приключването на мисията ще бъде разработен и представен пред Конгреса подробен доклад с резултатите от мониторинга.

Още новини