Начало Новини Актуално 1348 са първокласниците в община Стара Загора

1348 са първокласниците в община Стара Загора

Актуално
първи учебен ден

Броят на първокласниците през учебната 2011/2012 г. е 1348 ученици. От началото на миналата учебна година се въведе целодневна организация на обучение за учениците от І, а от 15 септември 2011 г. - и от ІІ клас. Училищата разполагат с необходимата материална база. На децата ще се осигури поевтиняване на обедното хранене с допълнителни средства от централния бюджет. Целодневната организация на обучение е по желание на родителите.

От началото на учебната година се въведе предучилищна подготовка и за 5-годишните деца. Децата са обхванати основно в детските градини – 1071 , в училищата –248 деца. За 5-годишните деца ще бъдат осигурени допълнителни средства за учебни помагала, за закуска и единни разходни стандарти за заплати на персонала и издръжка от централния бюджет, съобщиха от пресцентъра на общината.

През лятото на 2011 г. се по инвестиционната програма на Общината извършиха ремонти на учебни и детски заведения, в това число на 2 детски градини, 3 училища и Младежки дом Стара Загора, в които няма училища и които пътуват към Средищните училища на общината1 е осигурен безплатен транспорт. Община Стара Загора разполага с 5 ученически автобуса, предоставени от Министерството на образованието, младежта и науката. Безплатният превоз се извършва по транспортна схема, със специализиран транспорт по 4 направления и собствен транспорт.

По своя инициатива фирма Автобусни превози и общинската Тролейбусни превози на 15 септември ще превозват учениците и студенти редовно обучение безплатно – което вече се превръща в традиция всяка година. През годината срещу представяне на документ учениците и студентите редовно обучение пътуват с 50% намаление от стойността на билета за градски транспорт.

За учебната 2011/2012 г. са осигурени безплатни учебници и помагала за всички ученици от I до VII клас и за децата от подготвителните групи и класове. Отоплението на общинските училища се извършва с природен газ, промишлен газьол и твърдо гориво. Двадесет училища се отопляват с природен газ, седем с промишлен газьол, а осем с твърдо гориво.

Извършена е проверка на състоянието на инфраструктурата (пътни знаци, хоризонтална маркировка, огради, предпазни парапети) около всички училища в град Стара Загора и са набелязани мерки за обезопасяване на местата с висока концентрация на пътнотранспортни произшествия около училища.

Продължава действието на Програмата за безплатни закуски за 6-годишните деца от подготвителен клас и подготвителна група и за учениците от I до IV клас.

За най-развълнуваните в този ден – 1348 първокласници – Община Стара Загора подготви подарък – книжката „Здравей училище” на ИК Алекс Принт със специално послание от кмета проф. Светлин Танчев, в което се казва: „Скъпи първокласнико, Горд съм да ти честитя първия учебен ден! Със сигурност вече си разбрал, че 15 септември за хората на България е особен ден – много светъл, красив и възторжен! Откакто сме на Божия свят ние, българите, милеем за наука и просвещение! Почитаме и славим хората, научили ни на четмо и писмо, на ум и разум – нашите учители! Пожелавам ти от все сърце да растеш здрав, да бъдеш любознателен, да имаш добро и милостиво сърце, да обичаш Стара Загора и България! Ние, възрастните, винаги ще те обичаме, подкрепяме и помагаме да видиш мечтите си реализирани и в полет! На добър час по пътеките на знанието!”.

В книжката са публикувани най-важните родолюбиви и патриотични акценти от българската история, поднесени в стихове и красиво илюстрирани – от стихотворението „Аз съм българче” и Химна на Република България, както и художествени текстове за 3 март, 24 май и др.

Още новини