Начало Новини Актуално 13 свидетели пак препънаха мега делото за източване на ДДС

13 свидетели пак препънаха мега делото за източване на ДДС

Актуално

Делото срещу 46-годишния Вихър Марков, уличен в организиране и ръководене на престъпна група, която е съставяла документи с невярно съдържание с цел укриването на данъчни задължения на фирми, бе отложено вчера от Окръжния съд в Стара Загора. Повдигнатото обвинение е по чл.321, ал.1 от НК и ако съдът го признае за виновен, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

За пореден път причината за отлагането бе неявяването на 13 от общо призованите 16 свидетели, пише вестник Старозагорски новини. Някои от тях не са открити на посочените адреси на местоживеене. Двама пък са представили уведомително писмо, в което заявяват, че не могат да се явят поради здравословни причини. Наблюдаващият прокурор Алексей Ангелов поиска делото да бъде отложено с мотива, че до момента не са събрани всичките окончателни показания на свидетелите, и помоли насрочване на ново заседание.
Валентин Цветков, адвокат на подсъдимия, заяви, че показанията на отсъстващите свидетели не трябва да се взимат под внимание, тъй като те не могат да бъдат намерени. Следващото съдебно заседание е насрочено на 29 януари 2010 година.

Вихър Марков беше арестуван на 18 април 2006 година, когато при съвместна операция на антимафиоти и Икономическа полиция от Стара Загора и Варна разбиха организирана престъпна група, източила над 15 млн. лева ДДС. Първоначално бяха уличени шест души, сред които е и 72-годишна старозагорка. Според обвинителният акт, под ръководството на Вихър Марков те са съставяли счетоводни документи с невярно съдържание, отразяващи фиктивна счетоводна дейност на фирми, регистрирани на името на различни лица - обикновено безимотни и финансово затруднени. В хода на разследването са установени общо 53 такива фирми. Марков е имал още една присъда, която е за данъчна измама.

Още новини