Начало Новини Актуално 12 старозагорци вече са си резервирали почивка в хотели за сметка на НОИ

12 старозагорци вече са си резервирали почивка в хотели за сметка на НОИ

Актуално
нои

Ако искате да се заредите с енергия и да се лекувате, без да плащате големи суми за някой от модерните СПА-центрове, има и по-евтини и даже безплатни варианти. От 2 май може да сe направи резервация в СПА- хотел или санаториум за сметка на държавата.

Работещите българи със здравословни проблеми могат да се възползват от възможностите за безплатна профилактика и лечение в базите на Националния осигурителен институт. От НОИ през 2011 година са заделени 15 млн. лева. С тях ще бъдат платени разноските на 38 000 души, които се нуждаят от рехабилитация.
Интересът към програмата е голям. Миналата година са издадени 2303 удостоверения за болни от Старозагоркия регион, които са се възползвали от нея. Тази година програмата стартира по-късно, обясни Димитър Щерев, началник-отдел Краткосрочни плащания и контрол в дирекцията на НОИ – Стара Загора. Вместо през февруари, процедурата по резервацията на бази за почивка на нуждаещите се стартира през месец май. Затова пък от 18 балнеокомплексите се увеличават на 43, с които НОИ е сключил договор. Това са различни хотели, почивни бази и специализирани болници за рехабилитация. Пакетите включват 10 дни на разноски на НОИ. През това време са осигурени по 4 процедури дневно, плюс храна. Хората ще доплащат не повече от 15-16 лева на ден. Така 10-дневна почивка излиза максимум 160 лева.

12 старозагорци вече са резервирали СПА-почивка, след като на 29 април са им издадени удостоверения от НОИ, каза още Димитър Щерев.

Работещите, които имат право да се възползват от евтините почивки, трябва да подадат и съответните документи преди датата, посочена за начало на процедурите. Какво ще рече това? Необходими са направление от личния лекар, издадено максимум месец преди това, необходимата медицинска документация за здравния проблем и удостоверение за платени здравни осигуровки. За да получите парична помощ, освен болежки, трябва да имате и платени осигуровки за трудова злополука и професионално заболяване или за общо заболяване и майчинство. Другият вариант е да получавате инвалидна пенсия, уточни Димитър Щерев. Списъкът със санаториумите може да се получи в НОИ.
Резервации могат да се правят през цялата година, като преди това трябва да получите документ от личния си лекар и одобрението от НОИ.

С какви заболявания може да се кандидатства? В сайта на НОИ е качен списък на заболяванията, за които важи програмата. Тя е достъпна и за пенсионери, които още работят и се осигуряват, както и за хора с инвалидна пенсия, които не са навършили години за пенсия. Всички санаториуми са разположени в райони с лековити минерални води. Резервациите за съответния санаториум се правят по телефон или електронна поща.

За повече информация можете да посетите секция Профилактика, рехабилитация на сайта на института, или да се обадите на регионалната дирекция на тел. 042/ 615 367. Ако имате възможност, може да дойдете и на място в стая номер 6 в НОИ - Стара Загора, уточни Щерев.

Информация: вестник Новината

Още новини