Начало Новини Актуално 12 клинични пътеки за еднодневен престой въвежда МЗ

12 клинични пътеки за еднодневен престой въвежда МЗ

Актуално
клинични Стара Загора

12 клинични пътеки за еднодневен престой се въвеждат през следващата година у нас. Това се предвижда в проект на министерство на здравеопазването (МЗ) за промени на Наредба 40 за основния пакет дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Новите пътеки са в областта на гинекологията,ендокринологията, гастроентерология, урология, кардиология и други, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. При тези диагнози пациентите ще могат да постъпват в болниците за един ден, без да се налага да преспиват в лечебните заведения. По този начин ще се осигури по-ефективно изразходване на публичните средства и удобство за пациентите.
С промените се създават и дежурни кабинети, в които ще се осигурява първична извънболнична помощ на всички осигурени пациенти през нощта. Според сегашното законодателство общопрактикуващите лекари са задължени да бъдат на разположение на пациентите си 24 часа в денонощието 365 дни в годината. Подобен ангажимент е непосилен за нито един човек и няма как да бъде изпълнен реално. По тази причина много пациенти остават без възможност за лекарска помощ в извънболничната помощ през нощта или по празниците. Със създаването на дежурните кабинети този проблем ще се разреши. В наредбата се предвижда такъв кабинет да се разкрива на 50 000 души население. Той ще се прави от групови практики на общопрактикуващи лекари. В него ще дежури по един лекар, който ще поема пациентите и на колегите си. Работното време ще започва в 8 часа вечерта и ще приключва в 8 часа сутринта. Заплащането на медицинските специалисти ще се извършва със средства от НЗОК. За тази цел в бюджета на здравната каса за следващата година за първична извънболнична помощ са предвидени допълнително 10 млн. лв.

Още новини