Начало Новини Актуално 12 деца в болницата след вечеря в старозагорска механа

12 деца в болницата след вечеря в старозагорска механа

Актуално

Четири осемгодишни деца са приети в петък - 25 март, в Детско инфекциозно отделение на МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" с повръщане. Малчуганите са от Русе, самодейци, участници в националния конкурс "Орфеево изворче" в Стара Загора. Те са били настанени в хотел "Железник" и са се хранили в механа "Хановете". Злополучната вечеря била кюфтета на скара, с гарнитура лютеница и пържени картофки.

"Децата са приети в отделението в петък с повръщане, коремни болки, а едното е било с диария. Още осем от тази група предпочетоха да се приберат в Русе и по данни на нашите пациенти са в болницата в родния си град. Лекувахме ги със задължителните вливания със системи и те вече са добре. Утре (б.р. - днес 29 март) ще бъдат изписани. Все още обаче няма резултати от взетите проби." Това съобщи вчера за "Старозагорски новини" д-р Йорданка Кючукова, завеждаща Детската инфекция.
Предполагаемата диагноза е ентероколит, пише вестник Старозагорски новини.
Сигналът за болните деца е постъпил в Областната дирекция по храните в 19.30 часа на 27 март т.г. Веднага е била сформирана комисия с участието на инспектори от отдела по храните и служители от Първо РУ "Полиция". При проверка в механа "Хановете" са установени нарушения от хигиенно-санитарен произход. Час след подаването на сигнала комисията е наложила възбрана на кухнята в заведението, съобщи директорът на Областната агенция по храните д-р Генади Ганчев. Възбрана е наложена и на намерените на място хранителни продукти, които ще бъдат насочени за унищожаване в екарисаж. Агенцията е работила в синхрон с Регионалната здравна инспекция.
От РЗИ информираха вчера, че са взели проби от външна среда, от дезинфекционни разтвори в хранителното заведение. Резултатите ще са готови до три дни, увери д-р Ваня Карабойдева.
Наематели на търговски обекти в сградата, където е въпросната механа, припомнят, че преди година-две същото заведение е било затворено от РИОКОЗ за проблеми с питейната вода. Заради неуредици във водопроводната мрежа се смесвали фекалните отпадни води с питейната вода и замърсявали ресторанта, който е в приземния етаж. Вероятно и заради това често се сменят наемателите тук, коментират съседи.

Още новини