Начало Новини Актуално 11 пъти наднормена концентрация на сероводород е била измерена в мъглата

11 пъти наднормена концентрация на сероводород е била измерена в мъглата

Актуално

Осем дни след като приключи пробонабирането от Мобилната станция на Регионалната лаборатория към МОСВ в с.Сулица и след многократно настояване от страна на медията ни, завчера от РИОСВ - Стара Загора, ни изпратиха информация за максималните измерени концентрации на контролираните показатели на атмосферния въздух, измерени от 6 до 8 август т.г.

Според данните, замерените стойности на озон, серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид, фини прахови частици нямат отклонение от нормата. ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕРОВОДОРОДА. ЗА ТОЗИ ШИРОКОСПЕКТЪРЕН ТОКСИЧЕН ГАЗ МАКСИМАЛНАТА ЗАМЕРЕНА СТОЙНОСТ Е БИЛА 0.055 МИЛИГРАМА НА КУБ.М, ПРИ ПРЕДЕЛНОДОПУСТИМА КОНЦЕНТРАЦИЯ ОТ 0.005 МИЛИГРАМА НА КУБ.М. ТОЕСТ 11 ПЪТИ НАД НОРМАТА, пише вестник Старозагорски новини.
Тази данни тотално сриват официалната информация, че на 6 август т.г. - в деня на "голямата мъгла", забулила Стара Загора и региона от тъмни зори до следобедните часове, три държавни институции не са установили замърсяване на въздуха. Същия ден до обяд на тел.112 бяха регистрирани над 100 обаждания на граждани за обгазяване, в това число и на лекари, но отговорните институции оправдаха ситуацията с т.нар. масова психоза, граничеща с параноизъм.
В случая обаче е налице конкретен факт - замерени наднормени стойности на сероводород от Мобилната апаратура на МОСВ в село Сулица. И те не са първите за периода.
Наднормени стойности на сероводород в продължение на два часа бяха регистрирани и от станцията на РИОКОЗ предния ден - на 5 август. Експертите от бившето ХЕИ тогава бяха категорични, че са разположили апаратурата си в село Сулица на отдалечени места с гнилостни процеси (един от източниците на сероводород) и от открити тоалетни. На следващия ден и другата апаратура - на МОСВ, потвърди наличие на същия замърсител. И то 11 пъти над нормата. Но от институцията запазиха мълчание.
Ситуацията много напомня недалечната 2005 г., когато през месец август първи от РИОКОЗ, правейки замервания в село Ръжена (разположено край полигон "Змейово") регистрираха наднормени стойности на друг един атмосферен замърсител - хлороводород. Впоследствие и станцията на МОСВ замери наднормени стойности в продължение на няколко дни. А после от РИОСВ - Стара Загора, ги обясниха с употребата на белина в селската бакалия. Сега навярно наднормените стойности на сероводорода ще бъдат отдадени на селските тоалетни...
Един кмет от село, разположено край полигон "Змейово", беше изразил сентенцията, че ако някой иска да открие истината за обгазяванията, трябва да идентифицира източника, а който не иска да го направи, търси причини за неглижиране на фактите.
И сигурно е бил прав.

Още новини