Начало Новини Актуално 11 620 старозагорци смениха личните си лекари

11 620 старозагорци смениха личните си лекари

Актуално

Точно 11 620 здравноосигурени жители от Старозагорска област са сменили личните си лекари през декември миналата година, информира Нина Цонева от пресслужбата на Регионалната здравна каса. Това e двойно повече спрямо юни месец на 2009 г., когато отново бе период за смяната на джипитата. През юни общо 6471 здравноосигурени лица са пожелали да си имат друг семеен лекар.

От Касата предупреждават, че след гласувания през декември Закон за бюджета на Здравноосигурителната каса за 2010 година, безплатно медицинско обслужване няма да получават от 1 февруари т.г. тези, които не са платили три здравни вноски през последните три години. Досега този период бе 13 месеца.
Правата на осигуряващите се за своя сметка граждани се прекъсват и за да се възстановят, лицето трябва да заплати всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца. Възстановяването става от датата на плащането, но сумите, платени за медицинска помощ, не се възстановяват.

Гражданите, които не са трайно безработни, но без обезщетения от бюрата по трудовата заетост, и студенти над 26 години от тази година трябва да внесат нова декларация Образец 7. Тя се подава до края на месеца, в който е възникнало задължението сами да внасят здравните си вноски. Всички трайно безработни, които се осигуряват за своя сметка, също трябва да подадат новата декларация Образец 7 до 1 март т.г. Глобата за неподаването й е от 500 до 1000 лева, а при повторно нарушение - от 1000 до 3000 лева, пише вестник Старозагорски новини.
В офисите на РЗОК могат да се вземат съответните формуляри и да се направи проверка за здравния статус, поясни Нина Цонева.
Оттам можете да получите безплатно и актуална брошура за Правата и задълженията на здравноосигурените граждани през 2010 година. В нея подробно са описани кой и какви здравноосигурителни вноски дължи, кога се плаща потребителска такса, как ще се лекуваме в болница, как да стигнем до нея, какво плащаме в болницата, как стигаме до специалист, кой има право на профилактичен преглед, какви са правата на децата до 18 години и бременните, какви прегледи има за хроничноболните, както и какво плащаме при стоматолога.
От НЗОК напомнят, че повече информация можете да получите при общопрактикуващия лекар, в регионалните центрове по здравеопазване и в РЗОК, на сайтовете на Министерството на здравеопазването - www.mh.government.bg, и на НЗОК - www.nhif.bg.
На разположение на гражданите е и горещият телефон 0800 14 800.

Още новини