Начало Новини Актуално 104-ма спорят с рими за Златното яйце в поетичния конкурс Веселин Ханчев

104-ма спорят с рими за Златното яйце в поетичния конкурс Веселин Ханчев

Актуално

Между 104-ма поети - от 10 до 25 години, ще бъде избран тазгодишният носител на наградата от Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев", съобщиха от Общината. Заключителният етап на 27-ото му издание ще събере финалистите на 5 и 6 ноември в Стара Загора.

На Античната улица в Регионалния исторически музей – Стара Загора на 5 ноември от 18:00 ч. ще е премиерата на стихосбирката "По вина на Боби Фишер" на Иван Ланджев, миналогодишния носител на Голямата награда на конкурса. След това ще е дългоочакваното награждаване, съпроводено с рецитал на отличените млади творци и връчването на приза “Златното яйце”.
На следващия ден, 6 ноември, от 10:00 часа в къща-музей "Гео Милев" е и традиционната Поетическа работилница за участниците в конкурса "Веселин Ханчев 2010". Финалът на проявите е насрочен за 12 ноември в Народно читалище "Бачо Киро" в столицата, където от 18:00 часа ще се състои Поетическа среща с участниците и наградените.
Носителите на призове тази година определя жури в състав: Мария Калинова, Камелия Спасова и Иван Христов.
Смелост да покажат пера в конкурса тази година са проявили 27 мъже и 77 жени на възраст от 10 до 25 години. Най-многобройни – по 12 души, са 19 и 21-годишните, след това – по 11 души, са на 18 и 20 години, по 10 души са на 23 и 24 години, по 9 души са участниците на 17 и на 22 години. Петима са "най-възрастните" участници - на 25 години, 7 са на 16 години, 5 – са на 14 години и само един – на 15 години. Най-много – 26, са участниците от София, 11 са от Варна, 6 – от Велико Търново, а градът домакин се представя от трима участници. Поети от общо 39 града и 8 села са подали свои произведения за участие в конкурса.
Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" се провежда от 1984 г. Конкурсът е събитие, което достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора. Съществуват и други литературни младежки конкурси, но Ханчевият конкурс запазва своята уникалност с фестивалния си характер. Тук младите автори се срещат с известни поети, общуват с критици и издатели, опознават се помежду си, зараждат се нови приятелства и творческо сътрудничество.

Всяка година то обединява усилията на различни творчески поколения и превръща града на липите за няколко дни в поетична столица на България. Националният конкурс за поезия е утвърдена школа за таланти. Достатъчно е да се споменат имената на Елин Рахнев, Крум Филипов, Мария Донева, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов, за да стане ясно, че носителите на наградите “Веселин Ханчев” се превръщат действително от ярки “прохождащи” дарования в истински творци.

Информация: вестник Новината

Иван Ланджев

Иван Ланджев - носител на наградата в конкурса Веселин Ханчев за 2009 г.

Още новини