Начало Новини Актуално 100-те най-богати българи притежават бизнес активи равни на 17% от брутния вътрешен продукт на България

100-те най-богати българи притежават бизнес активи равни на 17% от брутния вътрешен продукт на България

Актуално
вестник Пари - 100 богати българи

Над 400 млн. лева притежава най-богатият българин. Богатството на българските 100 първенци възлиза на 11,7 млрд. лева, показва класация на вестник Пари, която ще бъде публикувана в самостоятелно издание на 7 декември 2010 г. 11 от най-богатите българи са жени.

Сред петимата най-богати българи е и 73-годишният бивш кмет на Правец Васил Златев. Той е баща на известния бизнесмен Валентин Златев, директор на "Лукойл България". В момента Васил Златев е председател на борда на директорите на холдинга "Агрохолд", който притежава фирми от най-различни браншове.

Авторите на класацията са пресметнали, че състоянието на стоте най-богати, което възлиза на 11,7 млрд. лева, е около 17% от брутния вътрешен продукт на страната ни за 2009 г. Класацията на вестник Пари е изработена по критерии, консултирани с финансови експерти. Използвано е и ноу-хау на партньорски издания от вестникарската група на вестник в Европа. За изготвянето на списъка със 100-те най-богати българи са анализирани близо 1000 компании, от които са взети под внимание само тези с българско участие. Класацията обаче не мери лично имущество - пари и имущество, а само бизнес активите. "Уникалното на тази класация е, че за първи път се прави преглед на личното корпоративно богатство. Смятаме, че тя дава добра представа за участието на българските компании във формирането на брутния вътрешен продукт и добър поглед върху историята на България в прехода към пазарната икономика, коментира изпълнителният директор на в. Пари Лилия Апостолова. Главен редактор на 100-те най-богати българи е Сибина Кръстева.

Списанието е от 168 страници и ще бъде на пазара на 7 декември 2010 г.

Още новини