Начало Новини Актуално 100 години Бухчева къща

100 години Бухчева къща

Актуално

През 2010 г. Бухчевата къща в Стара Загора (на ул. Цар Иван Шишман, в близост до Здравната каса) навършва 100 години. Нейните собственици, заедно с историците Лилия Филипова и Петър Калчев, обсъждат най-добрия начин за отбелязване на този юбилей. Мълчалива и достолепна, преживяла много превратности, тя е станала свидетел на различни събития от историята на Стара Загора.

Построена е през 1910 г. от австрийски архитект в стил Сецесион - с богато украсена фасада, колони, фрески, с ефирни метални декоративни елементи, гоблени и стенописи. Една от първите къщи в европейски стил, тя е била приемна за видните гости на града. Тук двукратно през 1912-1913 година е отсядал цар Фердинанд. През 1920 г., поради финансови затруднения на общината, къщата се продава на публичен търг. Закупена от известния старозагорски индустриалец Стоян Бухчев, става частен дом на фамилията и така получава името си - Бухчевата къща, пише вестник Национална бизнес поща.
След 9 септември 1944 г. тук е устроен щабът на Съюзническата контролна комисия. Впоследствие една част от къщата е национализирана от народната власт, а през 1977-78 година е обявена за архитектурен паметник и изцяло отчуждена по настояване на Людмила Живкова. Около година съдбата й остава спорна и накрая е предоставена на старозагорските художници. За съжаление, през този период на безстопанственост изчезват ценни стъклени витражи, уникални гоблени, старинни корнизи, включително и оригиналните австрийски брави на вратите и прозорците, както и металната входна врата, разказват сем. Бухчеви.

С много ентусиазъм и старание художниците възстановяват ограбената къща и й вдъхват нов живот. Устройват постоянна картинна експозиция, ателиета и клуб в приземния етаж. След демократичните промени през 1989 година по закона за реституция фамилията Бухчеви възстановява собствеността си върху къщата. Под ръководството на Димо Бухчев се извършва цялостен ремонт и вътрешно преустройство, но архитектурният стил и фасадата са напълно възстановени и запазени.

През 2000 година в двора е изграден православен параклис Св. Димитър, който е осветен от Старозагорския митрополит Галактион. През 2002 година е обособена модерна конферентна зала, което придава завършен облик на цялостния комплекс. Днес Бухчевата къща е в отлично състояние и повод за гордост не само на своите собственици, а и на гражданите на Стара Загора.

Заветът на Димо Бухчев към неговите деца и внуци е къщата да остане собственост на семейството и то не само като фамилна ценност, а и като паметник на възрожденския дух и предприемчивост на българина. Идеята на организационния комитет е 1 век на Бухчевата къща да се чества под патронажа на Община Стара Загора, със съдействието на Регионалния исторически музей и Съюза на старозагорските архитекти. Точната дата ще бъде определена след допълнителни проучвания, свързани с историята на къщата, които ще бъдат извършени от Лилия Филипова.

Още новини