Начало Новини Актуално 10 млрд. лева заложени за подобряване качеството на водата до 2015 г.

10 млрд. лева заложени за подобряване качеството на водата до 2015 г.

Актуално

Почти двойно ще скочат цените на водните услуги у нас до пет години. Тази прогноза направи н.с. д-р Яна Кирилова от Икономическия институт на БАН по време на дискусия Икономически анализ на водоползването в рамките на Седемнадесетото честване на Световния ден на водата. Форумът е организиран от МОСВ и НТС по водно дело в партньорство с 15 организации, сред които и Икономическият институт.

Повишаването на цените ще бъде неизбежно, тъй като събираните приходи в момента са крайно недостатъчни за покриване на инвестиционните разходи в сектора, обясни експертът. Средната възвръщаемост на вложените средства за водоснабдяване е 80 %,  за пречистване – 20 %, а за канализационни услуги – едва около 18 %, съобщиха от Мега Комюникейшън.
Повишаването на цените на водните услуги, с цел да се запълнят липсите, не може да става без съобразяване с доходите на хората, смята изследователят от Икономическия институт.
В заложените програми от мерки за подобряване качество на водата до 2015 г. са предвидени близо 10 млрд. лв., посочи Кирилова. Освен събираните приходи, средства за изпълнението на предивидените проекти могат да се набавят и от Оперативна програма Околна среда. Въпреки това изпълнението на част от предвидените мерки ще бъде отложено за след 2015 г., защото средствата не достигат.
В тези условия с приоритет трябва да са проектите за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води, заради поетите от страната ни ангажименти към ЕС, обясни Кирилова. Изискванията към България са до края на тази година всички градове с население над 10 000 души да са изградили свои  пречиствателни станции, а до края на 2014 г. това да стане и в селищата с население от 2 000 до 10 000 души. Ако не изпълним тези изисквания, страната ни ще понесе санкции, припомни експертът от Икономическия институт на БАН.
Основният проблем е, че инвестиционните разходи за пречиствателни станции у нас надхвърлят неколкократно тези в Европа, посочи ст. н. с. Галя Бърдарска, също изследовател от Икономическия институт. Според нея, ако за изграждането на пречиствателна станция в 50-хиляден град в Германия са изразходвани 4 млн. евро, то такъв проект за селище в България с 10 хил. жители е на стойност 12 млн. евро.
Вторият проблем е, че построените пречиствателни станции с пари от ЕС не работят ефективно заради проектантски грешки. За да се компенсира това, част от заделените средства по Оперативните програми могат да се пренасочат за изграждане на системи за намаляване на загубите от водоползването, препоръча Бърдарска.

 

Още новини