Начало Новини Актуално 10 къщи за деца в институции започва да строи Стара Загора

10 къщи за деца в институции започва да строи Стара Загора

Актуално
деца

Във връзка с изпълнението на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" Община Стара Загора ще построи 10 специализирани сгради - съобщи за медията зам.-кметът проф. Димитър Динев. - Определени са терените за първите 7 центъра за настаняване от семеен тип. По два са терените в кварталите "Зора", "Кольо Ганчев" и "Лозенец" над Детска кухня и 1 в кв. "Трите чучура".

Ще бъдат построени още дневен център, защитено жилище и един център за социална рехабилитация.
В тази връзка зам.-областният управител Галина Стоянова бе домакин на среща за хода на изпълнението на Националната стратегия за деинституционализацията на децата на територията на Старозагорска област.
Планът обхваща 10-годишен период, който започна през 2010 г. и е насочен към закриването на домовете за деца с увреждания, уточни председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани. Тя поясни, че крайната цел е систематичното закриване на класическите институции за деца. Такава е и политиката на Европейския съюз - децентрализация и насочване на ресурс по регионите, пише вестник Старозагорски новини.
В момента стратегията се намира в една от най-важните си фази - МРРБ кани общините да кандидатстват за финансиране по проект "Детство за всички". Той включва построяването на 149 центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), 36 защитени жилища, 37 нови дневни центъра за деца с увреждания и 34 нови центъра за социална рехабилитация (ЦСР). 500 хил. лв. е стойността на един ЦНСТ, а на защитеното жилище - 200 хил.лв. Проектът се финансира по Оперативна програма "Човешки ресурси". Срокът за кандидатстване е до юни и до септември, а съфинансиране не е необходимо.
Три центъра за настаняване от семеен тип или групови домове ще има и в Казанлък, както и по един ЦСР в Казанлък и Чирпан, предвижда проектът.
По проект "Детство за всички" първо ще бъдат затворени домовете за деца с увреждания. В страната те са 24, а обитателите им - 1386. Около 300 вече са пълнолетни, но продължават да са в тях, защото не могат да се справят сами навън. Извеждането им по план трябва да приключи в рамките на следващите 3 г.
Част от тях ще бъдат върнати на биологичните им родители. Тези, за които това е невъзможно, ще бъдат преместени в защитени жилища или в центрове за настаняване от семеен тип. Ще живеят в еднофамилни къщи по 8-10, в условия, близки до семейните. За тях ще се грижат непрекъснато психиатър, психолог и социални работници.
Успоредно ще започне извеждане на децата над 3 г., живеещи в домовете за медико-социални грижи, въпреки че те са за бебета от 0 до 3 г. Става дума за 450 малчугани от 5-6 дома.
Екип от 276 експерти на Агенцията за децата обследва състоянието на децата, като в зависимост от състоянието им ще се потърси подходящ вариант за настаняване, каза още Надя Шабани.

Още новини