Начало Новини Актуално 10 хиляди от Стара Загора остават без пенсии през 2011 година заради промените в социалното осигуряване

10 хиляди от Стара Загора остават без пенсии през 2011 година заради промените в социалното осигуряване

Актуално
пенсия

Около 10 хиляди души няма да могат да се пенсионират догодина заради отпадането на точковата система, коментира директорът на Териториалното поделение на НОИ в Стара Загора Петър Мръцков. След като Народното събрание прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване, от 1 януари 2011 година хората вече няма да имат право да се пенсионират на база сбор от осигурителен стаж и възраст.

Досега беше необходимо сборът от възрастта и трудовия стаж да бъде 100 точки за мъжете и 94 - за жените. Така можеше с по-дълъг трудов стаж да се компенсира възрастта и обратно. Примерно мъж на 64 години с 36 години работа зад гърба си можеше да се пенсионира. Но след Нова година, когато ще бъдат задължителни и двата компонента, той ще трябва да работи още една година, за да достигне 37 години стаж, каза директорът на НОИ в Стара Загора.
По думите му броят на останалите без работа по различни причини точно в предпенсионна възраст не е малък и сега те ще имат допълнителни затруднения, пише вестник Старозагорски новини.
В очакване на тези дълго обсъждани промени много хора, отговарящи на условията по точковата система, побързаха да се пенсионират. Само в област Стара Загора броят на новоотпуснатите пенсии е с над 1200 повече от миналата година, припомни Петър Мръцков. Според него това натоварва бюджета на НОИ за 2011 година.
Отпадането на възможността за разсрочено плащане на вноските при купуване на стажа също ще затрудни много хора. Завършилите висше и полувисше образование досега можеха да си купят до 5 години, като имаше вариант да плащат на вноски от отпуснатата пенсия. Сега вноските ще трябва да се платят наведнъж. "Всеки, който пожелае да направи това, трябва да внесе за своя сметка осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход. За момента той е 420 лева, така парите за една година стаж бяха 806 лева. От 1 януари обаче имаме увеличаване на осигурителната вноска с 1.8 на сто и година стаж вече ще струва 897.12 лева. Или за пет години следване трябва да се внесат 4485.60 лв., което е непосилно", подчерта Петър Мръцков.
Според него правените в момента реформи в Кодекса ще дадат резултат едва през 2017 година, когато пенсиите ще имат по-реални размери.

Още новини