Начало Новини Актуално 10 години затвор за турския шофьор, убил четирима абитуриенти в Стара Загора

10 години затвор за турския шофьор, убил четирима абитуриенти в Стара Загора

Актуално
Али Саръ

Турският шофьор Али Саръ, който отне на 6 март 2009 г. 6 човешки живота при зверска катастрофа край Стара Загора, получи 10 години затвор. При тежкия инцидент загинаха 18 годишните абитуриентите от езиковата гимназия „Ромен Ролен” - Пламен Тодоров Тодоров, Тодор Георгиев Чернилов, Иван Владимиров Етов и Павел Иванов Петров. Две румънки, пътуващи в автобуса, също станаха жертва на катастрофата.

Деянието представлява особено тежък случай, посочи в мотивите си председателят на съдебния състав Красимир Рачев.

По искане на Окръжна прокуратура, досегашната мярка парична гаранция на Али Саръ се заменя със задържане под стража.

Касае е се за един извършител, който е особено опасен. Беше установено, че той редовно, когато е пътувал в България, е карал часове с превишена скорост и то значително над 100 км. Неминуемо резултатът дойде на налице, заради което трябва да си получи наказанието, заяви след обявяването на присъдата наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура - Стара Загора Алексей Ангелов.

Доволна съм, благодаря на всички - най-вече на адвокатите и на съдебния състав, каза почернената майка на Тодор - Валентина Добрева.

Също така, Али Саръ трябва да заплати 11 628 лева за съдебните разноски по делото и общо 2000 лева за хонорари на адвокатите на родителите на убитите деца.

Защитата на Али Саръ ще обжалва присъдата пред Апелативен съд - Пловдив.

Петорната автотехническа експертиза е установила, че причина за катастрофата е високата скорост на автобуса - 105 км/час, при ограничение 50 км/час и наличие на знак „кръстовище с път без предимство”. Не е работил и ограничителят за скоростта. Освен това пътят е бил мокър и неосветен. Младежите са намалили на знака „стоп” скоростта до 5 км, когато автобусът е бил на около 70 метра разстояние, но след това са се опитали да преминат и са завлечени от летящия МАН.

Установено е още, че 18-годишните момчета и шофьорът на автобуса не са употребили алкохол.

Ако автобусът е карал с допустимата скорост от 50 км/час, катастрофата е щяла да бъде избегната и двете коли да с разминат безпрепятствено.Още новини