Начало Новини Актуално 10 души от Казанлъшко са задържани за източване на банкови карти в страни от Европейския съюз

10 души от Казанлъшко са задържани за източване на банкови карти в страни от Европейския съюз

Актуално
пластики

10-членна организирана престъпна група е задържана за източване на банкови карти на територията на страни от ЕС. Акцията под кодовото наименование Пластиките е реализирана от антимафиотите от Стара Загора, колегите им от Хасково, Икономическа полиция - Стара Загора и казанлъшките криминалисти, под ръководството на ГДБОП и Окръжна прокуратура – Стара Загора.

Арестуваните са се специализирали в незаконно придобиване на данни от чужди банкови и дебитни карти и чрез използване на скимиращи устройства са теглили суми с фалшиви платежни инструменти. Те са наблюдавани от разследващите органи от няколко месеца.

Сред задържаните са дъщерята и зетя на кмета на община Павел баня - Деница Радевска, на 36 г. и Иван П., на 30 години, установи репортерска проверка на Икономически портал на регион Стара Загора. Сред основните действащи лица в организираната престъпна група е 38-годишният Хранимир Иванов, на 38 г. от село Енина. Той се предвижвал с лек автомобил БМВ, в който са открити 3700 евро, 2000 лв., 2 лаптопа и флаш, в която се предполага, че се съдържат данни на чужди електронни платежни инструменти, както и софтуер за обработката им.
Задържани са и двамата му спътници С.П., на 27 г. и И.П., на 37 г. от Хасково. По-късно е задържан и 22-годишният К.И., от чието жилище в с. Долно Сахране, община Казанлък е иззет преносим компютър – също съдържащ кодирани файлове.

От три адреса в Гурково и Казанлък, обитавани от Иван и съпругата му Деница са иззети 4 комплекта скимиращи устройства, два преносими компютъра, записващо устройство за пластики с магнитна лента, мобилни телефонни апарати; електронни платки, части и компоненти за скимиращи устройства, 50  пластики (заготовки за банкови карти), зареден с боеприпаси стар револвер и др. Самият Иван е задържан в с. Труд, обл. Плодвив, а съпругата му – Казанлък. 
Белезници са поставени още на 48-годишния казанлъчанин Йоан Вълканов, чийто брат преди време е бил арестуван за източване на банкови карти във Франция, на 30-годишния А.И., на 30 г. от Смядово и на 33-годишния П.И. от Димитровград, в чието жилище са открити три скимиращи устройства, гипсови отливки на части от банкомати, и няколко грама суха растителна маса, реагираща на канабис.
Участниците в групата са изпълнявали различни специфични функции – част от тях са набирали данни от чужди банкови карти, други са обработвали информацията със специален софтуер, трети са извършвали доставка на скимиращи устройства, или са набирали подставени лица, чрез които престъпната схема е реализирана на територията на няколко държави от ЕС – Белгия, Франция и Испания. В продължителен период от време, задържаните или наети от тях лица, снабдени със скимиращи устройства, се сдобивали с данни от дебитни и кредитни карти. След съответната обработка, с придобитата информация са изготвяни неистински платежни инструменти (т.нар. бели пластики), с които са осъществявани транзакции от чужди банкови сметки. Парите са теглени извън страната и са изпращани в България по сметките на подставени лица, или са пренасяни до България от хора, работещи н в чужбина, които са приемали да извършат тази “услуга” срещу заплащане. Установено е, че само един от участниците в групата е получавал по тази схема няколко хиляди евро седмично. 
Десетте лица са задържани за срок до 24 часа. Осем от тях предстои да бъдат привлечени като обвиняеми за престъпления по чл. 321 и чл. 249 от НК. Работата по случая продължава, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.

 

Казанлък

задържани в Стара Загора

Още новини