Начало Новини Актуално 1 октомври, Световен ден на кафето: Нека заедно отпразнуваме една от най-популярните напитки в света!

1 октомври, Световен ден на кафето: Нека заедно отпразнуваме една от най-популярните напитки в света!

Актуално

На 01 октомври за 40-ти път отбелязваме Световния ден на кафето. Първото честване на този празник е през 1983 година в Япония. Освен традиционната консумация на кафе, през 21 век има все повече нови начини да се насладим на популярната напитка. Младите хора, за разлика от своите родители, баби и дядовци, очакват нещо напълно различно от просто чаша кафе.

Събрахме някои интересни факти, с които да отбележим празника на обичаната напитка:

● Не е известно кой точно е изпил първото кафе в света

Легендата гласи, че един овчар забелязал, че козите му ставали много енергични, след като яли плодовете на определен вид храст. Той събрал от тези плодове, сложил ги в кипяща вода и напитката се превърнала в първата чаша кафе. Технически, процедурата е същата и до ден днешен, макар и с новите вариации и промени.

● Културата на кафето произхожда от Близкия Изток

Културата на кафето произхожда от Близкия изток с множество кафенета в Турция, Персия, Сирия и Арабия през 15-ти век. Кафето навлиза в Европа през 16-ти век, но по онова време много европейци отхвърлят напитката, твърдейки, че християните не можели да пият напитките на другите религии. Въпреки това папа Климент VIII веднъж опитал чаша кафе и веднага го харесал. Така напитката се появила в цяла Европа и Америка.

● Кафето е втората стока по износ след петрола

Днес кафето се отглежда в повече 70 тропически страни и е втората стока по износ след петрола. Интересно е, че не големите страни производители на кафе консумират най-много кафе, а ние, европейците, пием една трета от кафето в световен мащаб.

● Консумацията на кафе не се влияе от инфлацията и икономическата несигурност

Въпреки инфлацията и икономическата несигурност, повечето потребители не се отказват от кафето. Количеството на консумация не намалява, а се променя.

● По-младите хора често пият кафето си навън

По-възрастните хора предпочитат да пият любимата си напитка вкъщи, докато по-младите често пият кафето си навън, в компания или в движение, избирайки готови за консумация напитки с кафе. Много млади хора нямат кафемашина в собствените си домове.

 

 

Още новини