Начало Новини Актуално 1 млрд. евро отиват за повишаване на енергийната ефективност през 2010 г.

1 млрд. евро отиват за повишаване на енергийната ефективност през 2010 г.

Актуално

Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подкрепят отпускането на над 1 млрд. евро за енергийна ефективност и възстновяеми енергийни източници през 2010 година. Проектите ще се разглеждат под мерките на приетата през декември инициатива ELENA (European Local Energy Assistance), която оказва помощ на местните енергийни програми.

Първото споразумение по тази линия ще бъде с испанската провинция Барселона и вероятно ще бъде подписано през април. Това стана ясно по време на провеждащата се в Брюксел инициатива Седмица на устойчивата енергетика, предад econ.bg.
От ЕИБ коментираха, че към момента са в разговори с 16 градове и региони в ЕС относно техните инвестиционни планове за повишаване на енергийната ефективност и за използване на възобновяеми енергийни източници.
ELENA е шанс за градовете и регионите да си помогнат сами за изпълнението на енергийния план за действие, който носи нови работни места, а в същото време помага на ЕС да посрещне енергийните си цели, коментира енергийният комисар на ЕС Гюнтер Йотингер.
Градските региони в ЕС потребяват около 70% от общата енергия- В същото време инвестиционните възможности по отношение на развитие на устойчива енергетика, остават неизползвани. Целта на ELENA е да помогне на градовете да отключат този потенциал чрез предоставяне на техническа подкрепа за структурите и ефективното осъществяване на проекти, така че те да станат привлекателни и да получат финансиране от местните банки или други и институции, сред които и ЕИБ, например.

Още новини