Светът Moody's подготвя понижаване на кредитните оценки на десетки банки

Moody's подготвя понижаване на кредитните оценки на десетки банки

Вторник, 29 ноември 2011 г., 22:26
Размер на буквите
Moody's подготвя понижаване на кредитните оценки на десетки банки

Рейтинговата агенция Moody's Investor Service предупреди за евентуални промени в кредитните оценки на дълга в еврозоната заради задълбочаващата се криза, а също така и в САЩ - заради липсата на сделка за държавния дълг. Moodys обяви, че може да понижи оценката на 87 банки от 15 страни в еврозоната.

Причина за това е очакването, че правителствата няма да имат достатъчно средства, за да спасят държателите на по-рисков банков дълг при евентуален колапс на системата. Държателите на подчинен дълг са на края на опашката с искове при евентуална ликвидация на активите на една компания, което прави този тип дълг по-рисков от първокласния.
Най-много оценки ще бъдат преразгледани в Испания - 21, Италия - 17, Австрия - 9 и Франция - 7. Преоценката може да доведе до понижаване на рейтинга на подчинения дълг с две степени, а на дълга от трети ред (необезпечен, подчинен дълг със срочност поне две години) - с една степен, добавя агенцията в изявлението си.
Moody's предупреждава и правителствата от еврозоната за способността им да набират капитал на пазарите. Агенцията е притеснена, че политиците няма да са достатъчно гъвкави, за да ограничат задълбочаващата се криза преди поредица от ключови търгове на държавен дълг. Днес Италия ще се опита да събере 8 млрд. евро от продажба на облигации, а в четвъртък се очакват и търговете на Испания и Франция.
Въпреки прогнозите на Moodys, доходността по дълга на Италия, Белгия и Испания – страните, смятани за следващи в поредицата нуждаещи се от спасяване, падна. Според участниците на пазара това е отчасти заради намесата на ЕЦБ в търговете.

Ключови думи:
 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |