Светът Икономиката на САЩ днес е по-слаба отколкото при началото на последната криза

Икономиката на САЩ днес е по-слаба отколкото при началото на последната криза

Вторник, 09 август 2011 г., 16:46
Размер на буквите
криза

Ако икономиката се върне към рецесия, както много икономисти сега предупреждават, "кръвопускането" може да бъде много по-болезнено от последния път. Това коментира във вестник Ню Йорк Таймс икономическият редактор в изданието Катрин Рампъл. Макар и трудно за вярване, днес икономиката на САЩ е много по-слаба отколкото е била в началото на последната американската рецесия през декември 2007 г., казва тя.

Причината е, че днес основните показатели на икономическото благосъстояние в страната – работните места, доходите, производителността и индустриалното производство са по-лоши, отколкото са били тогава. Растежът е бил толкова слаб, че почти никой имот не е бил обезщетен, въпреки че възстановяването реално започна през юни 2009 г.

„Би било катастрофално, ако навлезем в рецесията на този етап, имайки предвид, че още не сме наваксали от последната рецесия“, казва и Конрад Декадос, старши икономист в RDQ Economics.
Когато последният спад е ударил Америка, кредитният балон е заварил американците със собственост, която могат да орежат, но един нов удар би принудил семейства „да режат от кокала“. Влошавайки нещата, политиците използваха повечето от икономическите средства на тяхно разположение, за да се борят с последната рецесия. Сега те имат по-малко възможности налице, се казва още материалът на Ню Йорк Таймс.

„Имам огромно доверие в основния капацитет на възстановяване на американската икономика и американския народ“, заяви президентът Обама. Въпреки това числата обезкуражават икономистите. В четирите години, откакто е започнала рецесията, работоспособното население е нараснало с 3%, но броя на възникналите работни места би осигурил заетост на точно толкова допълнителни хора. Дори е намалял.

Днес икономиката на Америка разполага с 5% по-малко работни места (6,8 млн.), в сравнение с навечерието на последната рецесия, пише manager.bg. Равнището на безработицата тогава е било 5%, сега е 9,1%, отбелязват още наблюдатели.

Ключови думи:
 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |