Светът Задава се нова световна рецесия след срив на борсите по света (видео)

Задава се нова световна рецесия след срив на борсите по света (видео)

Петък, 05 август 2011 г., 18:35
Размер на буквите
криза

Страх от нова световна рецесия след масивния срив на борсите по целия свят от последните 24 часа. Притесненията са, че забавянето на световната икономика всъщност е началото на нов цикъл на криза. Само преди няколко дни бе постигната сделка по американския външен дълг, която донесе оптимизъм на борсите в страната.

 

Оптимизъм, който продължи само няколко часа, за да се стигне до четвъртък, когато световните пазари се сринаха до нива, невиждани от три години... Не точно подаръкът, на който американският президент Барак Обама се надяваше за 50-ия си рожден ден.

От Ню Йорк снощи... през Азия и Австралия... до Лондон, Париж и Франкфурт тази сутрин. Фондовите борси приличат на една голяма лятна разпродажба - всеки продава и цените на акциите падат. Но не само те – суровини, петрол, дори злато. Опасната спирала вече се завъртя.
„Не знаем кое дойде първо - яйцето или кокошката. Започна в Азия, премина през Европа, а сега вече е при нас. Само времето ще покаже дали негативният цикъл ще продължи”, казва борсовият агент Теди Вайберг.

В Ню Йорк индексът Дау Джоунс, който показва цените на акциите на 30 големи американски компании, се срина с 512 пункта - най-големият срив от краха на американските банки през октомври 2008 година.  
За последните две седмици борсата загуби почти 940 милиарда долара, което заличи целия напредък от началото на годината досега.

Причините? „Уолстрийт” казва - дълговата криза в Европа.

Новите проблеми със задълженията на Италия, Испания и задънената улица в Гърция. „В еврозоната засега само обсъждаме дълговете си, но не създаваме перспективи за страни като Гърция и Португалия. Очевидно е, че ако не започнем да даваме работещи решени, кризата на пазарите ще продължи”, смята германският финансист Робърт Халвър.
Икономическият секретар на Европейския съюз Оли Рен обаче твърди, че пазарите и инвеститорите не реагират правилно на взетите мерки от лидерите на стария континент: „Имаме трудности да обясним на пазарите и на хората нашите мерки. Решенията са многопластови, детайлни и технически сложни за прилагане, затова изискват време”.
Страхът на инвеститорите е, че това е началото на нова рецесия, още преди да сме излезли от сегашната. Икономистите наричат това „двойна рецесия”, каквато за последно се е случила през 1980-1982 година.

Добрата новина дойде малко преди отварянето на борсата в Ню Йорк тази сутрин. Цифрите за новите работни места през юли в Америка се оказаха далеч по-добри от очакваното.
Ситуацията в САЩ

Американските икономисти се надяват, че падането на борсовите индекси от последните две седмици е всъщност корекция, а не началото на двойна рецесия.

Експерти обръщат внимание на две големи разлики между днес и 2008-ма, когато беше големият срив на банките. Сега те са много по-добре финансово, не поемат непремерени рискове и имат солидни резерви в кеш.

Компаниите също имат налични пари в сметките си, отбелязват растеж, макар че не наемат много нови хора. Но рано или късно и това ще се случи.

Идва уикендът, който от своя страна ще даде време за успокояване на напрежението сред инвеститорите.


Само за една седмица стойността на акциите по света олекна с 2,5 трл. долара. С толкова намаля индекса MSCI All-Country World, обединяващ над 6000 компании. Колосалната сума е съпоставима с размера на икономиката на Франция, отбелязва агенцията.
Фондовите индекси по цял свят бележеха спад от няколко седмици насам. Пикът обаче настъпи по време на търговията на 4 август, когато американските борсови показатели се сринаха 4-5 процента – своеобразен рекорд за последните две години. Веднага ги последваха и индексите по целия свят - от Япония до Западна Европа.
По данни на „Ройтерс” капитализацията на компаниите, включени в американския индекс S&P 500, се е свила с 840 млрд. долара. А индексът MSCI Europe изгуби 817 млрд. долара.

Само за тази седмица SCI All-Country World потъна с 8,6 процента, което не се е случвало от есента на 2008 година.
Резкият обрат на глобалния пазар настъпи след масови разпродажби на акции и петрол заради нарастващите опасения сред инвеститорите от очевидното забавяне на американската икономика и последвалите го страхове, че третата по големина икономика в еврозонота Италия навлиза в дългова криза.
Големият въпрос сега е дали световната икономика върви към нова рецесия. Анализатори по цял свят очакват все пак да не се сбъдне най-мрачния сценарий и известен оптимизъм в днешната търговия на американските борси да внесат положителните данни, изнесени преди началото на сесията за намаляващата безработица в страната.

 

Ключови думи:
 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |