Светът Енел придоби активи за 34 млн. евро, които и дават пряк достъп до стратегически енергийни суровини в Италия

Енел придоби активи за 34 млн. евро, които и дават пряк достъп до стратегически енергийни суровини в Италия

Петък, 06 ноември 2009 г., 16:00
Размер на буквите

Enel Trade, дъщерно дружество на водещата италианска енергийна компания Enel, обяви днес придобиването на италианските газови активи на Stratic Energy Corporation, включително близо 0,7 млрд. куб. метра запаси и разрешителни за проучвания, на обща стойност 34 млн. евро. Дружеството поема съществуващите задължения във връзка с активите.

Придобиването на целия портфейл от газови активи на Stratic в Италия включва разрешителните Сан Марко и Казале Коки в областта Емилия Романя, които са част от газовото находище Лонганези, както и други права за проучвания в Италия.
Enel ще участва и с още 6,6 млн. евро, при условие че първата производствена фаза започне преди края на 2011 г., като всеки месец ще намалява вноската пропорционално. В случай че производството започне по-късно от края на 2012 г., няма да се дължи плащане.
Сделката е предмет на обичайните за сектора условия, включително одобрение от регулаторните органи, и се очаква да бъде приключена през първото тримесечие на 2010 г.
Придобиването представлява крачка напред в стратегията на Enel да работи като вертикално интегрирана енергийна компания с пряк достъп до стратегически суровини.
През месец май Enel обяви, че смесено дружество на компанията с Total е спечелило терен за проучване в делтата на р. Нил в рамките на международен търг за наддаване на египетската холдингова компания за природен газ EGAS (EGAS International Bid Round) през 2008 г. Total участва в смесеното дружество с 90% като оператор, а Enel – с 10%.
Enel притежава 19,6% от „СеверЕнергия”, руска компания с разработващи се в момента запаси на около 5 млрд. барела нефтен еквивалент. Партньори на Enel в „СеверЕнергия” са „Газпром” и Eni.

* * *
Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. В България е мажоритарен собственик на рехабилитираната ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” – първата и единствена топлоелектрическа централа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, оперираща изцяло в съответствие с изискванията на ЕС за опазване на околната среда. Чрез Enel Green Power, в България Enel притежава и вятърен парк в Камен бряг с мощност 21 MW.

 

 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |