Светът Enel Contemporanea представя американския художник Дъг Ейткън

Enel Contemporanea представя американския художник Дъг Ейткън

Петък, 23 октомври 2009 г., 11:47
Размер на буквите

През октомври 2009 г. в Рим започна третото издание на Enel Contemporanea. Всяка година проектът, подпомаган от Enel, представя поредица от произведения на изкуството на художници с международно признание, чиято тема е енергията. През последните две години дейността на Enel Contemporanea беше насочена към шест публични художествени проекта на съвременни творци в Рим и Венеция.

Тази година Enel Contemporanea представя само един художник, както и едно ново сътрудничество – с Музея за съвременно изкуство на Рим - MACRO, съобщиха от управлението на дружеството в България. Художникът е Дъг Ейткън, един от новаторите и най-влиятелните фигури сред съвременните творци във визуалните изкуства на новото хилядолетие.
За Enel Contemporanea 2009 Дъг Ейткън ще представи „Граница” - творба, оказваща дълбоко емоционално въздействие, разположена в единия край на остров Тибър - вълшебно и легендарно място в сърцето на Рим. Изложбата е под формата на инсталация с големи размери и ще бъде отворена за посетители от 23 октомври до 23 ноември 2009 г., като след това ще бъде дарена на музея MACRO.
Фокус на видеоинсталацията на Ейткън е известният американски художник Ед Руша. Идеята й е да пресъздаде идеална „Енергийна стая”, където светът от образи експлодира пред очите на зрителите. Инсталацията се състои от поредица от видеоклипове и изображения, които заобикалят зрителя от всички страни благодарение на специална архитектурна конструкция, свободно достъпна за посетителите.
Носител на наградата „Златен лъв” от Венецианското биенале през 1999 г., Ейткън е световноизвестен със своите инсталации, съчетаващи образи, звуци и видео. С проницателна, ориентирана към бъдещето гледна точка, Ейткън изучава множество форми на изразяване - от видеоклипове до екологична архитектура - свързани с енергията, генерирана от човешкото въображение. Неговият особено новаторски и въздействащ на широк кръг от хора израз го прави идеален партньор на Enel - компания, дълбоко ангажирана с изследвания и иновации.
Чрез обединяващия език на изкуството Enel продължава да доказва своята силна ангажираност към научно-изследователската дейност и иновациите, както и към програми, повишаващи общественото съзнание по отношение на енергията и устойчивото развитие. Те включват културни и социални инициативи, вдъхновени от енергията в нейните най-разнообразни форми.
Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. Тя произвежда и продава електроенергия и газ в Европа, Северна и Латинска Америка. След придобиването на испанската ютилити компания Endesa, Enel присъства в 23 държави с повече от 95 400 MW производствена мощност и обслужва над 60,5 млн. енергийни и газови потребители. Листвана на Миланската фондова борса от 1999 г., Enel е италианската компания с най-голям брой акционери, с приблизително 1,2 млн. инвеститори.

Енел Enel

Enel Енел

Ключови думи:
 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |