Светът 243 млрд. долара са инвестирани по света през 2010 г. в съоръжения за възобновяема енергия

243 млрд. долара са инвестирани по света през 2010 г. в съоръжения за възобновяема енергия

Петък, 14 януари 2011 г., 19:39
Размер на буквите
енергия

Инвестициите в зелена енергия отчитат най-силната си година досега през 2010 г., показват данни на Bloomberg New Energy Finance. Новите пари, инвестирани в тази област, са достигнали 243 милиарда американски долара през 2010 година.

Това значително надвишава сумата от 186,5 милиарда долара, инвестирана през 2009 г., и двойно повече в сравнение с нивата през 2006 година. Проектите за малки системи за генерация се радват на инвестиции, достигнали 59,6 милиарда долара, почти двойно спрямо предходната година.
САЩ, Германия, Италия и Чехия се представят особено добре в тази област. Като цяло, Китай води листата с увеличение от 30%. Общият размер на инвестициите там е достигнал 51.1 милиарда долара.
Развитието на офшорни (разположени в морето) вятърни ферми и покривни соларни инсталации в Европа е друго основен двигател за растежа.

Изследвания на Европейката асоциация за възобновяема енергия наскоро разкриха, че при тези темпове Европа най-вероятно ще надхвърли ВЕИ целите си за 2020 г. Майкъл Либрайх, изпълнителен директор на Bloomberg New Energy Finance, заяви, че данните за тези инвестиции са обнадеждаващи, но все пак те следва да се четат с едно наум. Повече, отколкото в повечето години, този растеж е директно свързан с държавната намеса, независимо дали е под формата на евтини заеми в Китай, сладки сделки за морски вятърни ферми в Европа, преференциални тарифи за изкупуване на тока от слънчева енергия или регулаторен натиск за въвеждане на интелигентни електромрежи.

Ключови думи:
 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |