Светът Във Великобритания започна експлоатацията на най-големия вятърен парк в света

Във Великобритания започна експлоатацията на най-големия вятърен парк в света

Петък, 24 септември 2010 г., 10:47
Размер на буквите
вятър

Най-големият ветропарк в света, който ще разполага с 341 турбини, беше открит край Кент, Югоизточна Англия. Паркът, построен от шведската държавна енергийна компания Ватенфал, в момента разполага със 100 турбини, достатъчни за производството на електричество за 240 000 домакинства. Броят на турбините трябва да достигне 341 в следващите четири години.

Общото производство на вятърна енергия във Великобритания е 5 гигавата, колкото е потреблението на електричество в Шотландия. На Острова има около 250 ветропарка, които разполагат с общо около 3000 турбини.

 

* * *

Най-големият морски вятърен парк в света започна да работи край югоизточния бряг на Англия. Проектът на шведския енергиен гигант Vattenf all ще произвежда общо 300 мВт електричество, което е достатъчно да подсигури нуждите на 240 хил. домакинства. Инсталацията официално беше открита от министъра на енергетиката и климатичните промени Крие Хюн.
Повече от всички Проектът на Vattenfall е на обща стойност 900 млн. GBP и включва 100 турбини на Vestas Wind Systems. С новия парк общата инсталирана мощност от морски вятърни централи в страната достигна 1341 мВт. Това е повече, отколкото общата мощност във всички други държави в света. Освен това Великобритания има и 3715 мВт вятърни паркове на сушата.
Така от вятър страната задоволява енергийните нужди на 2.7 млрд. домакинства, пише вестник Пари.
Най-бързо „Великобритания ще бъде най-бързо развиващият се пазар на възобновяеми енергийни източници през следващите две години", каза Хюн. По думите му целта е да се построят 10 пъти повече мощности до 2020 г. „В тази връзка в момента водим разговори с General Electric, a компании като Siemens и Mitsubishi също ще участват", обясни той.
Енергията от вятъра в момента осигурява около 4% от потреблението на електричество във Великобритания. За да успее страната да постигне целта си 15% от енергията да идва от възобновяеми източници през 2020 г., ключова роля ще имат парковете в морето, смятат от PricewaterhouseCoopers.
Възраждане Разработването на такива проекти ще възроди производството и ще увеличи заетостта в страната, смятат специалисти. Някои компании, сред които General Electric, Siemens и Clipper Windpower, планират да построят заводи за производство на вятърни турбини, а с инвестициите ще дойдат и работните места. До 2020 г. Великобритания се надява да разполага с 13-14 гВт инсталирана мощност на сушата. В процес на строеж или подготовка са морски паркове за 4 гВт. Освен това в началото на годината правителството даде лицензи на Centrica, RWE и Statoil за разработването на нови проекти с обща мощност 32 200 мВт.

Ключови думи:
 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |