Светът Шведите мислят за свят без пари

Шведите мислят за свят без пари

Сряда, 21 юли 2010 г., 17:22
Размер на буквите

В много страни дебитните и кредитните карти целенасочено заемат мястото на парите в брой при всекидневните трансакции. В Швеция този процес получи нов импулс от кампания за намаляване на престъпността. Мари Ярвас, служителка в банков клон в центъра на Стокхолм, е преживяла два обира.

"Първият стана рано сутринта, като двама мъже счупиха стъклената врата с брадва. Те искаха касетата с парите за банкоматите", разказва тя. - "Бях много уплашена и избягах в една задна стая и се скрих зад шкаф. Сигурна бях, че ще дойдат и ще ме застрелят. Страхувах се за живота си", добавя Мари.
След две години това се случва отново. Този път мъж, размахващ оръжие, проникнал с кола в офиса на банката. Синдикатът на Мари Ярвас сега е начело на кампанията в Швеция за премахване на парите в брой заради опасенията за сигурността на 30-те хиляди банкови служители, които членуват в профсъюза, пише Investor.bg.
Ако успеем да намалим количеството пари в банките и в обществото като цяло, то обирите също ще намалеят, обобщава Мари Лук от профсъюза на банковите служители. В случай че се откажем изцяло от парите в дългосрочен план, няма да има обири, защото няма да има смисъл от ограбване на банка, в която няма пари за крадене, аргументира се тя.
Кампанията има няколко много известни поддръжници, сред които бившият член на групата Aбба Бьорн Улвеус. Няма преки практически причини, доколкото аз мога да преценя, да имаме монети и банкноти, написа той неотдавна в своя блог.
"Има очевидни предимства от отърваването от парите. Швеция трябва да покаже, че е способна да стане първата страна в света, която ще направи това". Според Бьорн не бива да се приема, че възрастните хора, например, ще имат проблеми с плащането за стоки и услуги през интернет или с карта. "Има, разбира се, хора, които се нуждаят от помощ, но ако в резултат, те бъдат по-малко застрашени да станат жертва на обир, то тогава, може би, неудобството ще си струва", написа той.

Автобусите в Стокхолм вече са "зона, свободна от пари в брой". Хората могат да си купят предварително билети с талони или електронни карти, или пък да таксуват своето пътуване през мобилния си телефон.
След поредица от нападения срещу шофьори на автобуси, шведските власти в областта на здравеопазването и сигурността се намесиха и посъветваха автобусните компании да намерят начин да държат парите в по-голяма безопасност. Резултатът бе, че в автобусите бе спряно приемането на банкноти и монети.

"Всичко сочи, че вече има далеч по-малко проблеми с автобусите. Шофьорите са много доволни от тази ситуация", казва Бернт Нилсон от шведската служба за трудовата среда. Централната банка на страната не взима позиция в тези дебати.
В реч, която произнесе по-рано тази година, нейният заместник-управител Ларс Ниберг обаче подчерта по-високата цена за обществото на разплащанията в брой в сравнение с трансакциите, направени с кредитни или дебитни карти. Като цитира изследване от 2002 г., той каза: "Много по-вероятно е цената на използването на пари в брой да е нараснала, отколкото да е намаляла. Например, повишаването на сигурността на транспорта и банкоматите е струвало скъпо."
За 10 години стойността на разплащанията с карта в Швеция е нараснала петкратно, докато броят им се е увеличил осем пъти. Налице са необходимите технологии за общество, което няма нужда от пари в брой, заявява Андрю Скот, преподавател по икономика в Лондонското бизнес училище. Парите в брой оцеляват, отбелязва той, въпреки че е досадно човек да ходи с издути джобове и да търси работещ банкомат. "Тяхното ключово предимство в електронната епоха е, че са анонимни и не издават изобщо къде са", посочва Скот.
Пар Стрьом от стокхолмската фондация New Welfare казва, че придвижването на Швеция към общество, свободно от пари в брой, е обезпокоително точно по тази причина.

"Ако е невъзможно човек да плати в кеш, когато си купува нещо, е също така невъзможно да не остави след себе си електронни "отпечатъци", а електронните "отпечатъци" от това, което купува, взети заедно, са достатъчни, за да разкажат цялата история на неговия живот. Това може да е много деликатна информация", обобщава той. "Повечето хора не искат това общество на тоталния надзор", подчертава Стрьом. Бернт Нилсон заявява, че ще бъдат необходими поне няколко години, преди Швеция да може да се отърве окончателно от парите в брой.
Така че уличните музиканти по туристическите места в Стокхолм ще продължат да забавляват минувачите със своите мелодии, изпълнени на акордеон или флейта, в близко бъдеще.
И докато е възможно човек да си представи, че ще си купува вестник с кредитна карта, то хората на изкуството определено ще понесат удар, когато парите в брой изчезнат.

 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |