Светът Откриха соларната електроцентрала Архимед в Приоло Гаргало на о. Сицилия

Откриха соларната електроцентрала Архимед в Приоло Гаргало на о. Сицилия

Четвъртък, 15 юли 2010 г., 08:47
Размер на буквите

Италианската енергийна компания Enel откри соларната електроцентрала „Архимед” в Приоло Гаргало на о. Сицилия. В церемонията участваха главният изпълнителен директор и генерален мениджър на компанията – Фулвио Конти, министърът на околната среда на Италия – Стефания Престиджакомо, управителят на провинция Сиракуза - Никола Боно, и кметът на Приоло Гаргало – Антонело Рица.

Централата „Архимед” е първата в света, която използва разтопени соли за пренасяне на топлината. Тя е световен първенец и в интегрирането на газова инсталация с комбиниран цикъл и соларна термална централа за производство на електроенергия.

„Архимед” може да събира и съхранява топлината от слънцето в продължение на много часове, за да я използва за производство на електроенергия през нощта или при облачно време. Това дава възможност да се преодолее традиционната ограниченост на този възобновяем ресурс, а именно факта, че той може да се използва само когато природата го осигури, съобщиха от италианската енергийна компания.

соларна електроцентрала Архимед в Приоло Гаргало соларна електроцентрала Архимед в Приоло Гаргало

Соларната термодинамична технология използва комплект от параболични огледала, които концентрират слънчевите лъчи върху тръби, пренасящи течност. Тази течност, събрана в специални резервоари, може да бъде използвана за захранване на паров генератор. Парата с висока температура и налягане задвижва турбината в прилежащата инсталация с комбиниран цикъл, която произвежда електроенергия при необходимост, като намалява потреблението на изкопаеми горива.

Специалната технология, използвана в централата в Приоло, е разработена от Enea - италианската Национална агенция за нови технологии, енергия и устойчиво икономическо развитие. Разтопените соли, които се използват в системата, са смес от натриеви нитрати и калий, която може да събира топлина за продължителни периоди от време.

Мощността на соларната централа е около 5 MW. Тя ще помогне за годишното спестяване на 2100 тона нефтен еквивалент и за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с около 3250 тона.

Слънчевата електроцентрала се състои от огледала (параболични колектори), разположени на площ от 30 000 кв. метра. Те концентрират слънчевата светлина върху тръби с дължина 5 400 метра, които пренасят течността с разтопените соли. Топлинната енергия, получена в системата, генерира пара с високо налягане, която се насочва към турбините на централата, за да произвежда електричество. По този начин се намалява консумацията на твърди горива и се подобрява екологосъобразността на инсталацията с комбиниран цикъл.
соларна електроцентрала Архимед в Приоло Гаргало соларна електроцентрала Архимед в Приоло Гаргало Соларната част на системата се състои от слънчевите колектори (параболичните огледала и тръбите), парогенератора и два резервоара за съхранение на топлинна енергия – студен и горещ.
Когато слънцето грее, термалната течност от студения резервоар циркулира по мрежата от параболични колектори, където се загрява до температура 550 °C и се впръсква в горещия резервоар, където се съхранява топлинната енергия. След това течността се изтегля от горещия резервоар, за да генерира пара с високо напрежение и температура. Парата се изпраща до близката инсталация с комбиниран цикъл на Enel, където допринася за производството на електроенергия.
Системата дава възможност на централата да генерира електроенергия по всяко време на деня и при всякакви метеорологични условия до изчерпване на съхранената енергия.

Централата носи името „Архимед” заради редиците от огромни параболични огледала, използвани за улавяне на слънчевите лъчи. Те напомнят „горящите огледала”, използвани от Архимед за подпалване на римските кораби, обсаждали Сиракуза по време на Пуническата война от 212 г. пр. Хр.

Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. В България е мажоритарен собственик на рехабилитираната ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” с мощност 908 MW. Чрез Enel Green Power в България Enel притежава и два вятърни парка - в Камен бряг и Шабла, с обща инсталирана мощност 42 MW.

 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |