Светът Световните лидери решиха да сложат ред в световната икономика

Световните лидери решиха да сложат ред в световната икономика

Петък, 25 септември 2009 г., 17:30
Размер на буквите

Световните лидери се съгласиха да преструктурират световната икономика, като намалят неравновесията между страните с големи дефицити и тези с излишъци, се казва в проект за комюнике, прието на срещата на Г-20 в Питсбърг. Преди срещата на върха лидерите на водещите икономики в света, големи износители като Германия и Китай, влязоха в противоречие с големи длъжници като САЩ.

Разминаването на позициите е заради необходимостта да се предприемат мерки за справяне със съществеващите неравновесия, предаде АФП. Но в проекта за комюнике се казва, че членовете на Г-20 са готови да подкрепят план, предвиждащ Китай да насърчи народа си да харчи повече в родината, а САЩ да намалят растящия си дефицит, пише vesti.bg.
"Ние признаваме, че процесът по осигуряване на по-балансиран световен растеж трябва да протече по системен начин. Всички членове на Г-20 са съгласни да предприемат действия във връзка със слабостите на съответните икономики", се казва в комюникето. "Членовете на Г-20 с постоянни, значителни външни дефицити се ангажират да осъществят политика в подкрепа на частните спестявания и да предприемат данъчна консолидация, като същевременно поддържат отворени пазари и засилят износа. Членовете на Г-20 с продължителни, значителни излишъци се ангажират да засилят вътрешните източници на растеж", завършва комюникето. Лидерите на Г-20 трябва да обявят резултатите от двудневната си среща на върха в американския град Питсбърг допълнително.

 

* * *

Лидерите от групата на двайсетте най-развити промишлени страни и нововъзникващи пазарни икономики (Г-20) се споразумяха на срещата на върха в американския град Питсбърг по принципа за ограничаване на премиите във финансовия сектор и продължаване на програмите за стимулиране на икономиката, се казва в проектодекларация, цитирана от световните агенции, пише econ.bg, цитирайки БНР.
В заключителното комюнике в края на срещата довечера двайсетте държавни и правителствени ръководители ще заявят, че "докато настъпи траен подем на икономиката ще избягват всякакво преждевременно прекратяване на мерките за стимулиране на икономиката". Освен това те ще препоръчат "да се ограничат бонусите до процент от нетния продукт на банките, в случай че застрашават доброто равнище на капитализация".
Първите откъси от текста на заключителната декларация бяха съобщени от един от участниците в срещата на Г-20 няколко часа преди работната вечеря, дадена от американския президент Барак Обама на неговите колеги.
Белият дом съобщи по-рано, че в 15.30 часа българско време Обама ще обяви Г-20 за постоянен съвет за световно икономическо сътрудничество, но без това да означава край на Г-8 (Групата на най-развитите индустриални страни плюс Русия).
В заключителното комюнике участниците в срещата на върха на Г-20 ще се ангажират да приключат възможно най-бързо търговските преговори от цикъла Доха до 2010 година.
Г-20 се споразумяха също така за постепенно спиране на субсидиите за петрола и другите изкопаеми горива в средносрочен план и ще интензифицират усилията за постигане на споразумение в рамките на ООН за борба с климатичните промени до края на годината.
В проектодекларацията, цитирана от Ройтерс, е посочено, че министрите на финансите от Г-20 ще подготвят на следващата си среща различни варианти за финансиране на борбата с глобалното затопляне и отпускане на помощи от богатите за бедните страни.
Европейският съюз изрази голяма загриженост за развоя на преговорите за климата, които не напредват в правилната посока и "е недопустимо" да се забавят, заяви шведският премиер Фредрик Рейнфелд, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.
На срещата на Г-20 ще се реши да бъде дадена по-голяма роля и глас на азиатските държави, като се признае признавайки нарастващото влияние на страни като Китай, Южна Корея и Индия, посочва АП.
Лидерите от Г-20 ще вземат "много важно решение" да се даде по-голяма тежест на нововъзникващите пазарни икономики в Международния валутен фонд (МВФ), заяви представител на Китайската централна банка. Китай се смята за най-зле представената страна в международната финансова институция, със само 3,7 процента право на глас, в сравнение с Франция, на която се падат 4,9 процента, въпреки че китайската икономика е един път и половина по-голяма по данни на МВФ.
Източник от френската делегация, цитиран от АФП посочи, че през 2010 година ще бъдат организирани две срещи на Г-20: една в Канада, където вече е насрочена среща на лидерите от Г-8, и друга в Южна Корея.

 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |