Светът Enel продаде част от дела си в руската СеверЕнергия за 627 млн. долара

Enel продаде част от дела си в руската СеверЕнергия за 627 млн. долара

Четвъртък, 24 септември 2009 г., 20:09
Размер на буквите

Италианските енергийни компани Eni и Enel продадоха вчера на “Газпром” 51% от акционерния капитал на “СеверЕнергия” – едноличния собственик на “Арктикгаз”, “Уренгойл” и “Нефтегазтехнология”, които притежават лицензи за проучване и производство на въглеводороди в четири находища в Сибир, с доказани и вероятни запаси от газ и нефт, оценени на общо 5 млрд. барела нефтен еквивалент.

След продажбата делът на Enel в “СеверЕнергия” беше намален от 40% на 19,6%, докато този на Eni се сви от 60% на 29,4%.
Стойността на 51-процентния дял в “СеверЕнергия” беше определена на около 1,6 млрд. щ. долара, от които 626,5 млн. долара са за Enel. “Газпром” вече плати първата вноска от 384 млн. долара (от които Enel получи 153,5 млн. долара) и ще плати втората и последна до март 2010 г.
По този начин “СеверЕнергия” става първата италианско-руска компания с активна дейност в областта Ямал Ненец в Западен Сибир, която в момента е източник на близо 90% от руския газ. Страните потвърдиха намерението си да започнат добив на газ и кондензати от Самбурското находище до юни 2011 г. и в рамките на две години след това производство на газ да достигне най-малко 150 000 барела нефтен еквивалент на ден.
Когато започнат да работят изцяло, находищата на “СеверЕнергия” ще дадат на Enel съществуващи газови ресурси, достатъчни да осигурят около половината от газа, необходим за производство на електроенергия от руското дъщерно дружество на компанията „Енел ОГК-5”.

Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. В България е мажоритарен собственик на рехабилитираната ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” – първата и единствена топлоелектрическа централа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, оперираща изцяло в съответствие с изискванията на ЕС за опазване на околната среда.

 

Ключови думи:
 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |