Светът SWIFT: новото споразумение ЕС - САЩ ще бъде предоговорено следващата година

SWIFT: новото споразумение ЕС - САЩ ще бъде предоговорено следващата година

Петък, 18 септември 2009 г., 14:08
Размер на буквите

След натиск от страна на депутатите, Съветът на министрите на ЕС прие да предоговори споразумението със САЩ относно трансфера на банкови данни през следващата година, когато Парламентът вече може да има решаващ глас при одобрението му съгласно Договора от Лисабон. Междувременно ЕП прие резолюция с насоки, които да гарантират, че защитата на личните данни няма да бъде нарушена в подготвяното в момента споразумение. 

В приета в четвъртък резолюция, депутатите потвърдиха своето становище, че данните, които се предават на американските власти, трябва да бъдат обработвани "единствено с цел борба срещу тероризма" и че "съхраняването и ползването им са пропорционални" на тази цел. Членовете на ЕП подчертават необходимостта за "постигане на правилен баланс между мерките за сигурност и защитата на гражданските свободи и основните права". На гражданите и предприятията от ЕС трябва да бъде гарантирано еднакво ниво на права за защита и трябва да бъдат установени механизми за правна защита, които да предотвратят евентуални  злоупотреби, съобщават от Информационното бюро на ЕП.

По време на провелите се дебати в Комисията по граждански свободи, депутатите изразиха своята загриженост относно факта, че Парламентът е държан извън преговорите за временно споразумение между ЕС и САЩ за трансфер на банкови данни. Шведският министър на правосъдието Beatrice Ask обяви в сряда, че текстът, по който в момента текат преговори със САЩ, "няма да бъде в сила повече от 12 месеца". След това, според комисаря Jacques Barrot, "ще се състои незабавно предоговаряне съгласно Договора от Лисабон", което би дало на Парламента решаващ глас при одобрението на документа.

Европейските депутати поставиха под съмнение избора на правна основа от страна на Съвета: през юли министрите на ЕС решиха единодушно да дадат на Европейската комисия мандат за преговори, без да включват Парламента в този процес. Според резолюцията това е в противоречие с мнението на правната служба на Съвета, че тази област е от компетентността на Общността.

Контекст:

Въпросът за SWIFT за първи път се появи през 2006 г., когато медиите разкриха, че американската администрация има достъп до данни на европейски граждани, държани от базираната в Белгия финансова мрежа SWIFT, без тяхното знание. След натиск от страна на Европейския парламент, бяха дадени гаранции за защита на личните данни, според които събраните данни се използват само за антитерористични цели. През юли тази година се появиха публикации в медиите, че трябва да бъде договорено ново споразумение вследствие промяна в структурата на SWIFT компанията, която строи нов център за съхранение на своите европейски данни в Швейцария.

Допълнителна информация:

 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |