Светът Москва е в паника след два взрива в метрото. Десетки са загинали

Москва е в паника след два взрива в метрото. Десетки са загинали

Понеделник, 29 март 2010 г., 11:00
Размер на буквите

Две експлозии прогърмяха тази сутрин на две различни станции в московското метро- Лубянка и Паркът на културата, съобщават световните агенции. По предварителни данни са загинали най-малко 41 души - 26 на първата станция и 15 на втората.

По информация на очевидци взривът на Лубянка е избухнал във втория вагона на юбилейния влак Красная стрела по време на пристигането в станцията. Неофициални източници съобщават, че на втората станция, тази на Парка на културата, жертвите са най-малко 30, информира profit.bg.

Никой не знае дали и колко бомби още могат да бъдат взривени, работата на метрото в зоната на атентата е парализирана, парализиран е и наземният транспорт в района. Има километрични задръствания, таксиметровите шофьори моментално реагираха с раздуване на цените до 3 000 рубли на километър.

По-рано се появи информация, че взривовете не са били два, а три, като третият е на станция Проспект Мира. В последствие се оказа, че информацията за трети взрив е плод на настъпилата паника в многомилионния град.

Информацията за загиналите и ранените също е противоречива. В момента се говори за 12 загинали и 15 ранени на станция Парк культуры и за 22 загинали и 11 пострадали на Лубянка, но различните източници сочат различен брой на жертвите. При всички положения обаче те са десетки.
Предполага се, че атентатите са извършени от жени терористи-камикадзе, които са били вътре във влаковете. Има информация, че техните тела са открити, знае се и къде са се качили.И двете са от кавказки произход.
Те вероятно са имали за прицел сградата на Федералната служба за сигурност на Русия, която е близо до Лубянка. Вторият терористичен акт е трябвало да бъде извършен на друга станция, близо до централата на Министерството на вътрешните работи, но явно жената не е успяла да се ориентира.

Руската прокуратура съобщи, че взривът на Лубянка е тротилов еквивалент около 2 кг. Вторият взрив е аналогичен, така че вероятно и той е същият.

Все още обаче се проверяват записите от видеокамерите.

 

 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |