Светът Enel листва зеления си бизнес в най-голямото IPO от началото на кризата

Enel листва зеления си бизнес в най-голямото IPO от началото на кризата

Петък, 19 март 2010 г., 13:47
Размер на буквите

Италианската електрическа компания Enel обяви, че планира да организира първично публично предлагане (IPO) на поделението си за възобновяема енергия. Според оценки, цитирани от FT, стойността на компанията е около 13 млрд. евро. Продажбата на до 49% от „зеления бизнес“ на Enel може да генерира около 4 млрд. евро, смятат пък анализатори, цитирани от Bloomberg, като оценките им се основават на прогнози за бъдещите печалби на компанията.

При всички случаи планираното IPO на Enel Green Power ще бъде най-голямото в Европа след изострянето на финансовата криза през лятото на 2008 г. През следващите няколко седмици Enel ще избира посредниците, които да изготвят проспект, като той трябва да бъде готов до края на април.

Целта е IPO-то да бъде факт до края на годината, като се предвижда двойно листване в Италия и Испания, заявява изпълнителният директор на компанията Фулвио Конти. В момента се водят разговори със стратегически инвеститори, включително държавни инвестиционни фондове от Северна Африка и Персийския залив, които да заявят дялове на IPO-то, информира Investor.bg.

Enel Green Power има печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация в размер на 1,2 млрд. евро за миналата година. При оценката от 13 млрд. евро компанията би имала малко по-ниски оценъчни коефициенти в сравнение с компаниите за вятърна енергия Iberdrola Renovables и EDP Renovaveis, които са оценени на около 13 пъти печалбата си преди данъци, такси, обезценки и амортизации (EBITDA).
Enel Green Power има проекти за енергия от възобновяеми източници в 14 държави в Европа, Северна и Южна Америка. Компанията присъства и в България, като оперира вятърни паркове до Камен бряг и Шабла. Ветрогенераторите са с обща инсталирана мощност 39 MW.
В четвъртък Enel съобщи, че планира още да продаде българската ТЕЦ „Енел Марица изток 3“, на която е мажоритарен собственик. Като причина беше посочено, че това е единственият актив на групата, който тя не е успяла да интегрира с други енергийни дейности, например дистрибуционната мрежа.

Ключови думи:
 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |